Erişilebilirlik

Ukrayna’da Muhalifler Yeniden Görüşmelere Hazır


Siyasi partiler, şiddetin daha da artması ve daha fazla kan dökülmesini engellemek amacıyla Yanukoviç’le görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduklarını açıkladı

Ukrayna’da muhalefetteki siyasi partiler, şiddetin daha da artması ve daha fazla kan dökülmesini engellemek amacıyla Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduklarını açıkladı.

Ancak muhalefet liderleri, yazılı bir açıklamayla, göstericilerin sabrının “her an taşabileceği” uyarısında bulundu. Aynı açıklamada, Yanukoviç hükümeti tarafından olağanüstü hal ilan edilmesi ve Kiev’deki göstericilerin dağıtılması yolunda kararlar hazırlandığı yolunda duyumlar alındığı bildirildi.

Pazartesi sabahı Adalet Bakanı Olena Lukaş, göstericilerin, Pazar günü ele geçirdikleri bakanlık binasını boşaltmamaları halinde olağanüstü hal ilan edilebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak Lukaş’ın bu açıklamasından hemen sonra Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara, hükümetin olağanüstü hal ilan etmeyi planlamadığını söyledi.

Muhalefet liderleri Yanukoviç’in, Anavatan Partisi Başkanı ve protestoların lideri Arseniy Yatsenyuk’a yaptığı başbakanlık, UDAR Partisi Genel Başkanı eski boksör Vitali Klitschko’ya da başbakan yardımcısı olma yolundaki teklifinin gösterileri sona erdirmek için yeterli olmadığını söylüyor.

Gösteriler, son zamanlarda, hükümet yanlısı doğu bölgelerinde de başladı.

Pazar günü ülkenin orta ve doğu bölgelerinde yer alan Çerkasi, Dnipropetrovsk ve Zaporizhzhya kentlerinde de gösteriler ve çatışmalar olduğu haberleri geldi.

Göstericiler, ülkedeki 25 bölgenin 10’unda yerel yönetimlere ait binaları işgal etti.

Gösteriler, Kasım ayında, Rusya ile yakınlaşmayı tercih edip AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamaması üzerine yoğunluk kazandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG