Erişilebilirlik

Ukrayna'da Krizi Çözme Çabaları Arttı


Ukrayna Devlet başkanı Yanukoviç ve üç eski cumhurbaşkanının biraya geldiği ulusal yuvarlak masa toplantısı
Ukrayna Devlet başkanı Yanukoviç ve üç eski cumhurbaşkanının biraya geldiği ulusal yuvarlak masa toplantısı
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, ülkesindeki siyasi krizin yarattığı gerginliği azaltmak için üç eski Ukrayna cumhurbaşkanı ve AB dışpolitika temsilcisi ile görüştü.

Yanukoviç, ulusal yuvarlak masa toplantısında selefleri Viktor Yuşenko, Leonid Kuchma ve Leonid Kravchuk ile biraraya geldi.
Ukrayna devlet başkanı Ukrayna’ya iki günlük bir ziyaret yapan AB yetkilisi Catherine Ashton ile de görüştü.

Öteyandan üç muhalefet lideriyle görüşen ABD dışişleri bakan yardımcılarından Victoria Nulan’ın daha sonra Yanukoviç ile biraraya gelmesi bekleniyor. Nuland ABD’nin kirizi çözmek Avrupa Birliği ile yakın işbirliği yaptığını söyledi.

Bu arada Ukrayna toplum polisi hükümet karşıtı protestocuların toplandığı yerlerde mevzilenmeye devam ediyor.
Miğfer giyen ve kalkan taşıyan polisler Bağımsızlık Meydanı ve bir hükümet binasının yakınında müdahaleye hazır bekliyor.
Hükümet binasına girişi engelleyen Avrupa Birliği yanlısı protestocular hakkında dağılmaları aksi halde zorla uzaklaştırılacakları yolunda mahkeme kararı çıkarılmış bulunuyor.

Muhalefet liderlerinden Vitaly Klitçko polisi kuvvet kullanmaktan kaçınmaya çağırdı. Bir diğer muhalefet lideri Arseniy Yatsenyuk da polisin Bağımsızlık Meydanında kamp kuran göstericilere gıda ve diğer acil ihtiyaç maddelerinin sevkine izin vermesini istedi.

Avrupa Birliği de Ukrayna hükümetini itidal göstermeye çağırırken Avrupa’nın göstericileri desteklemesinin hem hakkı hem de görevi olduğunu bildirdi.
Ukrayna hükümetinin son anda AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamaktan kaçınması geniş çaplı protestolara neden oldu.
Yanukoviç, AB ile gümrük birliği anlaşması imzalamak için önkoşul öne sürmüş ve önce birliğin Ukrayna’ya mali yardım yapmasını istemişti.

Öteyandan Ukrayna’nın, Rusya öncülüğünde oluşturulan gümrük birliğine katılma konusunda Moskova ile anlaşmaya varmadığı açıklandı.

Moskova adına açıklama yapan bir yetkili Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında Cuma günü yapılan görüşmede konunun ele alınmadığını belirtti.

Rusya’nin Soçi kentinde buluşan iki lider 17 Aralık günü tekrar biraraya gelecek.
Ukrayna, AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamayı reddettiği için, Kiev’in Moskova ile gümrük birliği anlaşması imzalayacağı yolunda bir beklenti oluşmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG