Erişilebilirlik

Ukrayna'da İsyancılar Seferberlik İlan Etti


Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Alexander Zakharçenko Doneksk kentinde korumalarının arasında açıklama yaparken
Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Alexander Zakharçenko Doneksk kentinde korumalarının arasında açıklama yaparken

Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Alexander Zakharçenko seferberlik sonucu bahara kadar beş yeni tugay daha kurulacağını ve isyancı kuvvetlerin sayısının 100 bine çıkarılacağını açıkladı

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı lider isyancı güçlerin sayısını 100 bin askere çıkarma amacıyla “genel seferberlik ilan etti.

Donetsk Halk Cumhuriyetinin lideri Alexander Zakharçenko Ukrayna hükümetinin bir saldırı için bölgedeki kuvvetlerini arttırdığını , durumu dengelemek için seferberlik gerektiğini söyledi.

10 gün içinde başlayacak seferberlikte önce gönüllülerin askere alınacağını belirten Zkharçenko Donetsk ordusuyla diğer ayrılıkçı bölge Luhansk Halk Cumhuriyetinin kuvvetlerini birleştirmeyi planladıklarını da açıkladı.

Zakharçenko seferberlik sonucu bahara kadar ayrılıkçı güçlere bir tank, bir topçu ve üç mekanize piyade olmak beş yeni tugay daha katılacağını söyledi.

İsyancı lider yeni birnliklere silahların nereden geleceğini açıklamadı. Ukrayna ve Batılı hükümetler Rusya’yı doğu Ukrayna’ya silah ve askeri personel göndermekle suçluyor. Moskova suçlamayı reddediyor.

Öteyandan Almanya başbakanı Angela Merkel ülkesinin Ukraynaya silah göndermeyeceğini açıkladı. Merkel, Budapeşte’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Ukrayna’daki krizin askeri yollardan çözülemeyeceğini belirtti.

Bu arada New York Times gazetesi Başkan Barack Obama’nın Ukrayna ordusuna silah yardımı konusunda henüz karar almamakla birlikte bazı yetkililerin askeri yardım konusunu yeniden ele aldıklarını bildiriyor.

Öteyandan barış görüşmelerinin çökmesinin ardından şiddetlenen çarpışmalarda Pazar günü en az 13 Ukrayna askeri öldürüldü.

Kiev hükümeti Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin Ukrayna‘nın doğusundaki stratejik ulaşım kenti Debaltseve çevresindeki köylere saldırması sırasında en az 20 askerin de yaralandığını açıkladı. Ayrılıkçılar, Debaltseve’de Ukrayna ordusuna bağlı kışlaları kuşattıklarını ve yakınındaki Vuhlehirsk kasabasını ele geçirdiklerini bildiriyor. Ancak bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Ukrayna’da geçen yıl Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Nisan ayında başlayan çatışmalarda şu ana kadar 5 bin 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG