Erişilebilirlik

Ukrayna'da Halk Çatışmaları Unutmak İstiyor


Ukrayna'da Halk Çatışmaları Unutmak İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Ukrayna'da çatışmalar yer yer devam ederken halk günlük yaşamını normale döndürmek için çaba harcıyor. Bazı bölgelerde hasar gören evler onarılırken bazı yerlerde yıkıntılar temizleniyor

Ukrayna ordusu doğudaki kentleri ayrılıkçıların elinden alırken bölge sakinleri de hayatlarını yeniden kurmaya çalışıyor. Amerika’nın Sesi’nden Gabe Joselow, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk kasabasından gönderdiği haberde, halkın korku içinde olduğunu ve Kiev hükümetine güven duymadıklarını bildiriyor.

Kramatorsk’un bu mahallesinde insanlar savaşın kalıntılarını temizliyor.

Emekli Tolia, Ukrayna güçleri ve ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda hasar gören evini tamir ediyor: “Her şey yok olmuş, mahvolmuştu. Bu üç ev ve başkaları. Burada bir otobüs vuruldu. Şoför ve yolcuları öldü.”

Hasar, Kramatorsk’ta yaşanan bombardıman ve çatışmaları göz önüne seriyor. İnsanlar haftalarca bodrumda saklandıklarını söylüyor.

Ancak ordu Temmuz başında kentin kontrolunu ele geçirdikten sonra kent halkı kendilerine haksızca potansiyel suçlu muamelesi yapıldığını söylüyor: “Bize, hepimize ayrılıkçı diyorlar. Benim ayrılıkçı olduğumu hayal edebiliyor musunuz?”

Kramatorsk, Donetsk’de bir sanayi kasabası. Halkın çoğunluğu Rusça konuşuyor. Sovyet döneminde buradaki fabrikalar makine parçaları üreterek istihdam yaratmış.

Burada ve komşu Luhansk’ta ayrılıkçılar, Rusya’ya güçlü bir bağlılık duyuyor.

Bölge sakinleri, Ukraynalılar kenti geri aldığında buradaki ayaklanmacılara ne olduğunu söylemeyi reddediyor.

Ancak bir panoya kırmızı boyayla yazılan “Kramatorsk Ukrayna’dır,” yazısı bölgede ayrılıkçı hislerin hala güçlü olduğunu gösteriyor.

Tanya belediyede temizlik işçisi olarak çalışıyor.

Tanya durumlarının çatışmalar öncesinde de zor olduğunu ve şimdi daha kötü hale geldiğini söylüyor. Kent Ukrayna ordusunun kontrolunda olsa da Tanya, Kiev’den yeterince yardım gelmediğini belirtiyor: “Her şeyden korkuyoruz. Sabah kalkınca ‘bugün neler olacak’ diyoruz. Pazara gittim bir şey alamadım. Param yok. Çocuklarım işsiz ve kalacak yerleri de yok.”

Karuçin dağındaki askeri üste yıkık durumdaki haberleşme kulesi, ayrılıkçıların çekilirken verdikleri zararı gözler önüne seriyor.

Ukraynalı askerler burada ve komşu Slovyansk’ta ayrılıkçıların eylemlerini yer yer sürdürdüğünü söylüyor.

Bu iki kent bir zamanlar ayrılıkçı faaliyetlerin merkeziydi. Ukrayna şimdilik burada zafer ilan etse de Rusya yanlısı duyguları yenmek çok daha zor olacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG