Erişilebilirlik

Ukrayna'da Diyalog Arayışı


Çatışmalar sırasında yüzüne yangın söndürücü sıkılan muhalefet lideri Vitali Klitşko
Çatışmalar sırasında yüzüne yangın söndürücü sıkılan muhalefet lideri Vitali Klitşko
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Pazar günü hükümet karşıtı göstericilerle polis arasında çıkan ve iki tarafdan çok sayıda kişinin yaralandığı çatışmalardan sonra olaysız ancak gergin bir gün yaşanıyor.

Çoğu kask giyen ve gaz maskesi takan göstericiler polise taş ve yangın bombalarıyla saldırırken polis ses bombaları ve basınçlı suyla karşılık verdi.
Çatışma, yaklaşık 100 bin kişi muhalefeti baskı altına almayı amaçlayan yeni yasaları protesto ederken bir grup radikal eylemcinin polise saldırması üzerine çıktı.

Öndegelen muhalefet lideri eski dünya boks şampiyonu Vitali Klitşko göstericileri polise saldırmaktan vazgeçirmeye çalıştı ancak başaramadı. Klitşko radikal eylemcilerin yüzüne yangın söndürücü sıkması üzerine susmak zorunda kaldı.

Klitşko daha sonra Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile biraraya geldi. Yanukoviç görüşme sonrası muhalefetin şikayetlerini ele almak üzere bir çalışma grubu atadı.İki tarafın temsilcilerinin geç saatlarde biraraya gelmeleri bekleniyor.

Yeni yasalar gaz maskesi takan ya da kask giyen göstericilerin tutuklanmasına izin verirken hükümet binalarına girişi engelleyenlerin beş yıla kadar hapisle yargılanmalarını öngörüyor. İnternetde “iftira” olarak nitelenen haber ve görüşleri yasaklayan yasalar ayrıca dışardan yardım alan sivil toplum kuruluşları için “yabancı ajan” deyimi getiriyor.

Amerika ve diğer Batılı hükümetler yeni yasaları anti-demokratik olarak tanımlayarak kınadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG