Erişilebilirlik

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı ve Muhalefet Anlaştı


Bluesman extraordinaire, B.B. King
Bluesman extraordinaire, B.B. King

Taraflar, cumhurbaşkanının yetkilerini kısan ve parlamentonun yetkilerini arttıran 2004 anayasasının yeniden yürürlüğe girmesi, on gün içinde bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve bu yıl sonunda bir erken cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlenmesi konusunda uzlaştı

Ukrayna Cumhurbaşkanı üç muhalefet lideriyle aylardır yaşanan siyasi krizi sona erdirmek için bir anlaşma imzaladı. Kriz bu hafta çok sayıda kişinin öldüğü şiddet olaylarına yol açmıştı.

Varılan anlaşmaya göre taraflar, cumhurbaşkanının yetkilerini kısan ve parlamentonun yetkilerini arttıran 2004 anayasasının yeniden yürürlüğe girmesi, on gün içinde bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve bu yıl sonunda bir erken cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlenmesi konusunda uzlaştı.

Anlaşmaya, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in muhalefetin baskısına boyun eğmesinin ardından varıldı. Yanukoviç aynı zamanda erken seçim ilan etmiş, koalisyon hükümeti kuracağını açıklamış ve anayasal değişikliklere gideceğini söylemişti.

Yanukoviç’in açıklamaları, önceki gün hükümet ve muhalefet temsilcileri arasında gece boyunca yapılan ve Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanlarının arabuluculuğuyla yapılan pazarlıkları izliyor.

Anlaşmanın açıklanmasının ardından Ukrayna parlamentosu, 2004 anayasasını yeniden tesis etmeyi kabul etti. Parlamento oylamasında ayrıca İçişleri Bakanı Vitali Zakharchenko’nun görevden alınmasına ve cezaevindeki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılması için ceza yasasının değiştirilmesine karar verdi.

Beyaz Saray Ukrayna’daki anlaşmayı memnunlukla karşıladı ve bundan sonra anlaşmanın yürürlüğe sokulması sürecinin dikkatle izleneceğini bildirdi.

Obama’nın Ukrayna’daki durumu Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le de telefonla görüşmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG