Erişilebilirlik

Ukrayna’da Çatışmalar Sürüyor


Rus yanlısı milislerin kontrolunda olan Ukrayna’nın doğusundaki Slovyansk kentinde hükümet güçleriyle ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar sürüyor. Dün de Odesa’da yüzlerce Rusya yanlısı militan, polis karakolunu basmıştı

Rus yanlısı milislerin kontrolunda olan Ukrayna’nın doğusundaki Slovyansk kentinde hükümet güçleriyle ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar sürüyor.

Rus Interfax haber ajansı Slovyansk’taki ayrılıkçı kaynaklara dayanarak verdiği haberde çatışmalarda 20’den fazla Rusya yanlısı ayrılıkçının öldürüldüğünü bildirdi.

Yerel medya ise Ukraynalı güçlerin Slovyansk yakınlarındaki bir televizyon kulesini ayrılıkçılardan geri aldığını duyurdu.

Odesa’da dün yüzlerce Rusya yanlısı militan, polis karakolunu basmıştı. İki gün önce çoğu Rusya yanlısı militan olmak üzere 42 kişinin öldüğü çatışmalarda gözaltına alınan 150 kişiden 60’ı serbest bırakıldı.

Dün Odesa’yı ziyaret eden Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Rusya’yı, ülkenin doğusunda ve Odesa’da çatışmalar çıkararak Ukrayna’yı yıkmakla suçladı. Ukrayna’nın önemli Karadeniz limanlarından biri olan Odesa, ülkenin güney ve doğusunu etkisi altına alan Rusya yanlısı ayaklanmadan uzun süre etkilenmemişti.

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı askeri harekâtın süreceğini bildiriyor. Rusya ise bölgedeki Rus nüfustan binlerce yardım çağrısı aldıklarını duyuruyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, ordunun Slovyansk yakınlarındaki Kramatorks’da hükümet binalarının ve bir televizyon kulesinin militanların elinden alındığını söyledi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Andriy Parubiy, Slovyansk ve Kramatorsk yöresindeki kasabalarda da terörle mücadele operasyonlarının başlatılacağını duyurdu. Öte yandan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın terörle mücadele operasyonlarına ya da Odesa’daki olaylara nasıl yanıt vereceğini henüz kararlaştırmadığını söyledi.

Rusya- Ukrayna sınırında en az 40 bin Rus askeri konuşlandırılmış durumda. Rusya, Ukrayna’da yaşayan etnik Rusları korumak için Ukrayna’ya girme hakkı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG