Erişilebilirlik

“Ukrayna’da Bağımsızlık Gününde Saldırıda 22 Kişi Öldü”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin bağımsızlık gününde Ruslar’ın bir tren istasyonuna düzenlediği saldırıda en az 22 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

Zelenski dün yaptığı açıklamada, aynı zamanda Rusya’nın işgalinin altıncı ayına denk gelen Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nde “Rusya’nın provokasyonda bulunma riski olduğu” uyarısında bulunmuştu.

“Ukrayna’da Bağımsızlık Gününde Saldırıda 22 Kişi Öldü”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne görüntülü bir konuşmayla hitap eden Ukrayna lideri, roketlerin Ukrayna’nın doğusunda Rus işgali altındaki Donetsk’in batısındaki küçük Chaplyne kasabasında bir treni vurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Zelenski trenin dört vagonunun ateş aldığını söyledi.

Ukrayna lideri “Hiç şüphesiz işgalcileri topraklarımızdan çıkacağız. Bu kötülüğün hiçbir izi özgür Ukrayna’mızda kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Rusya savunma bakanlığından konuya ilişkin bir açıklamaysa gelmedi.

İşgalin gölgesinde bağımsızlık günü

Rusya-Ukrayna savaşı altıncı ayını doldururken, Ukrayna’da Bağımsızlık Günü Rusya’nın olası saldırılarının gölgesinde, sıkı güvenlik önlemleri altında kutlandı.

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığının 31’inci yıldönümü dolayısıyla başkent Kiev'de halkın toplanması yasaklanırken, aylardır bombardımana maruz kalan ülkenin doğusundaki Harkiv kentinde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Halka açık etkinlikler, Rusya’nın olası hedefi haline gelebileceği endişesiyle yasaklandı. Ancak Kiev'in merkezinde savaşta vurulan Rus tankları sergilendi.

“Ukrayna Rus işgaliyle yeniden doğdu”

Bağımsızlık Günü sebebiyle başkent Kiev’de bağımsızlık anıtı önünde duygusal bir konuşma yapan Ukrayna lideri Zelenski Ukrayna’nın Rusya’nın işgaliyle yeniden doğduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ülkenin doğusunda Rus işgali altındaki bölgeleri ve Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ı yeniden ele geçireceklerini belirtti.

Zelenski, “Müzakere masasına başımıza silah dayanmış şekilde korkarak oturmayacağız” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG