Erişilebilirlik

Ukrayna Devlet Kurumlarına Siber Saldırı


Ukrayna, büyük bir siber saldırının hedefi oldu. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere pek çok bakanlık ve kamu kuruluşunun siber saldırıda hedef alındığı ifade edildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, saldırının arkasında kimin olduğunu söylemek için şu an erken olduğunu belirtti; ancak geçmişte bu tarz saldırıların arkasından Rusya’nın çıktığına işaret etti.

Rusya henüz bir açıklamada bulunmazken daha önce de siber saldırı iddialarını yalanlamıştı.

Saldırının ardından bazı kamu kurumlarının internet sayfalarında bilgisayar korsanlarının paylaştığı “Ukraynalılar! Tüm kişisel verileriniz kamuya açık bir ağa yüklendi. Bilgisayarlardaki tüm bilgiler silindi ve geri getirilme şansı yok. Tüm bilgileriniz herkes tarafından görülebilir hale geldi, daha da kötüsünden korkun. Bu sizin geçmişiniz, bugününüz ve geleceğiniz” mesajı görüldü. Mesaj, Ukrayna, Rus ve Polonya dillerinde yayımlandı.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamadaysa, saldırı sonucu vatandaşların kişisel bilgilerinin sızdırıldığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca saldırıdan etkilenen çok sayıda bakanlık ve kurumun sayfasının da normal işleyişine geri döndüğü ifade edildi.

AB'den kınama açıklaması

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamayla Ukrayna’nın hedef alındığı siber saldırıyı kınadığını söyledi. Borrell, “Ukrayna’nın bu saldırının üstesinden gelebilmesi için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz. Üzücü ama bunun olabileceğini biliyorduk” dedi.

Borrell, saldırının arkasında kimin olduğunu söylemenin mümkün olmadığını kimseyi suçlayamayacağını ama sorumlunun kim olduğunu tahmin etmenin de zor olmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG