Erişilebilirlik

Ukrayna Tampon Bölgeden Çekiliyor


Askeri sözcü, ülkenin doğusunda isyancı saldırılarının azaldığını bu nedenle 30 kilometrelik tampon bölge kurulmasını sağlamak için kuvvetlerini çatışma hattından geri çekmeye başladıklarını açıkladı

Ukraynalı yetkililer, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatıştıkları ülkenin doğusundaki tampon bölgeden kuvvetlerini çekmeye başladıklarını bildiriyor.

Askeri sözcü Andriy Lysenko Pazartesi günü isyancı saldırılarının azaldığını ve Kiev hükümetine geçen hafta isyancılarla vardıkları 30 kilometrelik bir tampon bölge kurulmasını öngören anlaşmayı uygulama fırsatı verdiğini açıkladı.

Ukrayna Pazar günü ateşkes ihlalleri sona ermedikçe kuvvetlerini geri çekmeyeceğini ve tampon bölge kurulmasına izin vermeyeceğini bildirmişti.

Askeri sözcü Lysenko ayrılıkçılar ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna kuvvetlerine saldırmayı sürdürdüklerini bu nedenle Cumartesi günü Minsk’te varılan anlaşmayı uygulama konusunu görüşmeyeceklerini söylemişti. Anlaşma hükümet ve ayrılıkçıların kuvvetlerini ve ağır silahlarını çatışma hattından 15’er kilometre geri çekerek 30 kilometrelik bir tampon bölge kurulmasını öngörüyor.

Öteyandan Pazar günü Moskova’da binlerce Rus gösteri yaparak Kremlin’in Ukraynalı ayrılıkçıları desteklemesini protesto etti.

Bir gösterici Amerika’nın Sesi’ne Cumhurbaşkanı Putin’in Rusyayı kargaşa, milliyetçilik ve faşizme sürüklediğini açıkladı.

Kremlin’i destekleyen karşıt göstericiler ise protestocuları hainlikle suçladı. Sıkı güvenlik önlemleri alınmasına rağmen taraflar arasında yer yer çatışmalar meydana geldi.

Ukrayna’nın bu hafta New York’ta düzenlenen BM Genel Kurulu toplantısında baş gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin BM toplantısına katılmıyor. Yıllık toplantıda Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov temsil edecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG