Erişilebilirlik

Ukrayna Polisi Göstericilerin Kampına Girdi


Ukrayna’nın başkenti Kiev’de çıkan çatışmalardan sonra polis silahlar ve ses bombalarıyla muhalefet göstericilerinin kamp kurduğu meydana baskın düzenledi. Dünden bu yana çıkan olaylarda yedisi polis 21 kişi öldü

Polis ve muhalefet çatışmalarda ölenlerin çoğunun silahlarla vurulduğunu, yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi. Çok sayıda yaralının durumunun ciddi olduğu belirtiliyor.

Ukrayna muhalefet lideri Vitali Kliçenko, Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan Batı yanlısı göstericilere, direnişe devam çağrısı yaptı, göstericiler arasında bulunan kadın ve çocukların meydanın terk etmesini istedi.

Kliçenko daha sonra Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le bir araya geldi, ama görüşmelerden bir sonuç alınamadı. Muhalefet lideri, cumhurbaşkanının göstericilerden direnişe son vermelerini ve önkoşulsuz bir şekilde meydanı terk etmelerini istediğini bildirdi.

Yanukoviç’in bugün yine muhalefetle görüştükten sonra bir televizyon konuşması yapması bekleniyor.

Başkan Yardımcısı Joe Biden dün gece Yanukoviç’i arayarak, yaşanan şiddet olaylarından büyük kaygı duyduğunu bildirdi, Ukrayna cumhurbaşkanına güvenlik güçlerini geri çekme ve itidal çağrısında bulundu. Biden ayrıca Yanukoviç’e, sorunu çözme konusunda “kendisine özel sorumluluk” düştüğünü kaydetti.

Yanukoviç’in Kasım ayında Avrupa Birliği’yle ticaret anlaşması imzalamaktan vazgeçip Rusya’ya yakınlaşan adımlar atması yüzünden Ukrayna’da muhalefet ayaklanmıştı.

Kiev’in merkezindeki meydanda toplanan göstericiler, ellerinde sopalar, başlarında kasklar ve üzerlerinde zırhlarla direniş gösterdi, zaman zaman polise molotov kokteyli ve taşlarla saldırdı. Meydan göstericilerin alev alan çadırları yüzünden dumanla kaplandı.

Polisin ilerlemesine rağmen binlerce direnişçi meydanı terk etmeyi reddediyor, liderlerinden açıklama bekleyen göstericiler, zaman zaman milli marşlarını söylüyor.

Kiev’deki gösteriler ülkenin diğer kentlerine de sıçradı. Lyiv’de de hükümet karşıtı göstericiler, belediye binasını ve emniyet müdürlüğünü işgal etti.

Rusya, olan bitenlerden Batı devletlerini suçladı, Batı’nın göstericiler arasındaki “radikal güçleri” cesaretlendirdiğini iddia etti.

Kremlin, Ukrayna ekonomisine destek amacıyla 2 milyar doları derhal göndereceğini açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya söz verdiği 15 milyar dolarlık paketin bir parçası olan bu yardım, aynı zamanda Rusya yanlısı Yanukoviç’in iktidarını ayakta tutmaya yardımcı oluyor.

Avrupa Birliği ve Amerikalı yetkiller, Rusya’nın Ukrayna’ya göndereceği yardıma alternatif olarak başka bir yardım paketi üzerinde çalıştıklarını bildiriyor. Ancak bu paketin ayrıntıları henüz açıklanmadı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG