Erişilebilirlik

Ukrayna Parlamentosu Af Talebini Tartışıyor


Ukrayna Parlamentosu, son iki ay içinde Kiev’de devam eden protestolarda tutuklanan göstericiler için muhalefetin af talebini tartışmaya hazırlanıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, af talebinin eylemcilerin geçtiğimiz günlerde işgal ettiği hükümet binalarını boşaltması ve sokaklardaki barikatları kaldırması karşılığında kabul edilebileceğini söyledi. Ancak hükümet karşıtı eylemcilerin, Yanukoviç’in şartını reddetmesi bekleniyor.

Buarada Yanukoviç Başbakan Mykola Azarov’un istifasını kabul ederek, haftalardır Kiev’i işgal eden göstericilerin temel şartlarından birini yerine getirdi.

Başkan Yanukoviç’in internet sayfasında yer alan başbakanın istifa duyurusunda, Ukrayna yasalarına göre başbakanın istifa etmesi halinde bakanlar kurulunun da istifa etmesi gerektiği belirtildi. Ancak internet sayfası, yeni bir kabine oluşturulana kadar bakanlara görevi sürdürme emri verildiğini de bildirdi. Öte yandan Yanukoviç, bu ayın başında protestoları bastırmak için yürürlüğe koyduğu gösteri karşıtı önlemleri iptal eden yasayı da imzaladı.

Ancak Yanukoviç’in tavizlerini yeterli bulmayan muhalefet liderleri, eylemcilere genel af verilmesini ve cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenmesini talep ediyor. Muhalefet lideri ve eski boks şampiyonu Vitali Klişko son gelişmeleri “zafer değil, ama zafer yolunda atılmış bir adım” olarak değerlendirdi.

Öte yandan Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden muhalefete verilen tavizleri memnuniyetle karşıladıklarını söylerken, tutuklu göstericilere af talebine de destek verdi.

Geçtiğimiz Kasım ayında Başkan Yanukoviç’in Avrupa Birliği’yle ticaret anlaşması imzalamaktan vazgeçerek Rusya ile ticari ilişkileri güçlendirmesi muhalefet yanlılarını sokağa dökmüştü.

Brüksel’de AB liderleriyle görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da muhalefetin iktidara gelmesi durumunda Moskova’nın Kiev’e verdiği kredi sözünü tutacağını ve doğal gaz indirimlerini sürdüreceğini söyledi.

Ancak Putin’in beraberinde Brüksel’deki görüşmelere katılan Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, Ukrayna’da kurulacak yeni hükümetin siyasi ve ekonomik önceliklerini değiştirmesi durumunda Moskova’nın da taahhütlerini gözden geçireceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG