Erişilebilirlik

Ukrayna NATO İçin Referandum Yapacak


Cumhurbaşkanı Poroşenko, Ukrayna'nın bağlantısız ülke statüsünü iptal eden yasayı onayladı ancak NATO'ya katılıp katılmama kararını Ukrayna halkının vereceğini açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın bağlantısız ülke statüsünü kaldıran yasayı onayladı ancak NATO üyeliği konusunda referanduma gideceğini açıkladı.

Poroşenko gazetecilere yaptığı açıklamada, acil ihtiyaç duyulan ekonomik reformlar ve Ukrayna ordusunu Avrupa Birliği ve NATO standartlarına getirme konusunda çalıştığını ancak NATO’ ya katılıp katılmama kararını Ukrayna halkının vereceğini belirtti.

Ukrayna’nın Batı yanlısı parlamentosu, bağlantısız ülke statüsü veren yasayı iptal eden bir önergeyi büyük oy çoğunluğuyla geçirmiş, Rusya ise yeni yasayı eleştirmişti.

Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile 15 Ocak’ta görüşmeyi planladığını da açıkladı.

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen görüşmeler Kazakistan’ın başkenti Astana’ da yapılacak. Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler ve hükümet kuvvetleri arasındaki çatışmalarda 4 bin 700’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Kiev ve Batı, Rusya’yı ayrılıkçı milislere destek vermekle suçluyor. Moskova ise suçlamaları reddediyor.

Bu arada, IMF Ocak ayının başında ekonomik reform planını görüşmek üzere Ukrayna’ya bir heyet göndereceğini açıkladı. IMF’nin 17 milyar dolarlık yardım paketinden Ukrayna henüz 4,6 milyar dolarlık iki dilim almış bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG