Erişilebilirlik

Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Şiddetleniyor


Harkiv
Harkiv

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde çatışmalar şiddetlenirken, Rus güçleri Lisiçansk kentine bombardımanı arttırdı.

Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı işgalin ardından Kiev’i ele geçirmede başarısız olması üzerine odağını doğudaki bu sanayi bölgesine çevirmişti. Bölgenin içlerine doğru daha fazla ilerlemeye çalışan Rus ordusu, saldırılarına hız verdi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv’in polis yetkilileri, bölgeye bağlı iki kent İzium ve Çuguiv’deki bombardımanda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yaralandığını bildirdi.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse’e konuşan bir görgü tanığı, Rus roketlerinin Sloviansk kentindeki yerleşim mülklerini vurduğu, evinin bahçesindeki bir kadının yaşamını yitirdiğini, eşinin de yaralandığını söyledi.

Harkiv’de demiryolu altyapısı füzelerin hedefi oldu ancak ölü-yaralı raporu gelmedi. Saldırıda demiryolu rayları zarar gördü, elektrik hatları yıkıldı.

Rus güçleri kenti bir haftayı aşkın süredir bombalıyor. Yerel yetkililer, bombardımanda sivillerin yaşamını yitirdiğini, apartman binaları ve okulların vurulduğunu belirtti.

Zelenski’den Rusya’ya “devlet terörü” suçlaması

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Rusya’yı “devlet terörü” işlemekle suçladı. Zelenski, “Şunu vurgulamak isterim ki, bu, kasıtlı bir Rus terörü, hata sonucu ya da kazara olmuş türden bir füze saldırısı değil” dedi.

Zelenski’nin bu açıklaması, Karadeniz’deki Odesa limanı yakınlarındaki Sergiyvka kentini hedef alan füze saldırılarının ardından geldi. Rusya sivil hedefleri vurduğu suçlamasını reddediyor.

Çatışmalar devam ederken ABD yönetimi de dün Ukrayna'ya iki NASAMS karadan havaya füze sistemi, dört ek topçu savar radarı ve 150 bin adet 155 milimetrelik topçu mühimmatı göndereceğini bildirdi.


820 milyon dolarlık yardım paketi Başkan Joe Biden tarafından Madrid'deki NATO liderler zirvesi kapsamında açıklanmıştı.

Bu haberdeki bazı bilgiler The Associated Press, Reuters ve Agence France-Presse’den alınmıştır.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG