Erişilebilirlik

'Ukrayna, Merkel-Putin Çekişmesinin Parçası'


Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bir ortak basın toplantısında
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bir ortak basın toplantısında
Ukrayna’da hükümet karşıtı protestoların sonu gelmezken Alman medyasında yapılan yorumlarda Ukrayna'daki gelişmeler Almanya ile Rusya arasındaki jeopolitik sorunların, ve daha ötesinde Başbakan Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki çekişmenin bir parçası olarak değerlendirilyor.

Nitekim Der Spiegel dergisinin konuyla ilgili yorumunda, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan Rusya’nın baskısı sonrasında vazgeçtiği ve bunun sonucunda kaybedenin Merkel, kazananın ise Putin olduğu, ama Alman başbakanının oyunun henüz bitmediğini savunduğu belirtiliyor.

Der Spiegel’deki gibi diğer yorumlarda da, Almanya’nın 45 milyon nüfuslu Ukrayna’yı Doğu Avrupa ve Asya pazarına açılabilmek için çok önemli bir köprü olarak gördüğü, ülkenin demokratikleşmesi ile yatırım ikliminin iyileşmesini, ayrıca yolsuzluk ve rüşvet konusunda da önlemler alınmasını hedeflediği vurgulanıyor.

Siyasi yorumcular, Putin’in ise Ukrayna ile AB arasındaki yakınlaşmadan Rus ekonomisinin darbe alacağından yola çıktığını ve Kiev’in yüzünü doğuya dönerek Moskova’yle ekonomik bağlarını geliştirmesi yönünde baskı yaptığının altını çiziyor.

Berlin’de yapılan analizlere göre, Ukrayna’daki gösteriler sürecek, ancak Yanukoviç’in yıkılmasına neden olmayacak. Merkel’in stratejisini değerlendiren yorumcular, Alman başbakanının ülkedeki durumun kontrolden çıkması sonrasında Putin’le karşı karşıya gelmek istemediğini, Ukrayna’da 2015’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokratik bir değişimi desteklediğini belirtiyor.

Birlik Partileri ve Alman hükümet çevrelerinin bu bağlamda açık destek verdiği isim ise dünyaca ünlü boksör ve muhalefetteki UDAR (Reformlar için Ukrayna Birlik Partisi) lideri Vitali Kliçko. Son olarak geçen Çarşamba günü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Bakanlar Konseyi toplantısına katılmak için Kiev’e giden Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Kliçko ile görüşmüş ve birlikte gösterilerin devam ettiği Bağımsızlık Meydanı'nı ziyaret etmişti.

Westerwelle, Almanya ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'daki göstericilere destek olduğunu açıklarken, olay Rusya ile Almanya arasında gerginliğe yol açtı, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev Westerwelle’nin gösterilere katılmasının Ukrayna’nın içişlerine karışmak olduğunu açıkladı.

Der Spiegel’de yer alan iddialara göre, Merkel Kliçko’yu Ukrayna’da ‘Batının demokratik değerlerini yaşama geçirebilecek isim’ olarak tanımlıyor. Yazıda Merkel’in Kliçko’ya siyasi ve startejik destek için bizzat en yakın danışmanı olan Başbakanlık Dairesi Başkanı Roland Pofalla’yı görevlendirdiği, ayrıca Birlik Partileri’ne yakın Konrad Adenauer Vakfı’nın da Kliçko ve partisine destek sağladığı öne sürülüyor.

Berlin’de başbakanlıktan sızan haberlere göre, Merkel Kliçko’yu 19 Aralık’da Brüksel’de düzenlenecek AB Zirvesi’ne de davet etmeyi ve bu kapsamda bir araya gelerek desteğini açıkça ifade etmeyi planlıyor.

Öte yandan Almanya ile Rusya arasındaki ilişkileri gerebilecek başka bir haber ise Federal Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’dan geldi. Gauck’un gelecek şubat ayında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunlarını boykot edeceği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü tarafından doğrulan habere göre, Gauck Rusya’daki insan hakları ihlallerini ve muhalefete baskı yapılmasını protesto etmek istiyor.

Kış Olimpiyatları, 7– 23 Şubat, Paralimpik Kış Oyunları ise 7–16 Mart tarihlerinde yapılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG