Erişilebilirlik

Kerry ve Lavrov Paris'te Ukrayna Krizini Görüşüyor


Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'ya asker gönderme niyetleri olmadığını açıklarken, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Washington'a dönen uçağı, Lavrov'la yeni görüşmeler umuduyla yönünü tekrar Avrupa'ya çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un son açıklamaları ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Lavrov’la buluşmak üzere Avrupa’ya hareket ettiği yönündeki haberler, Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulma şansını arttırıyor.

Lavrov Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından askerlerini Ukrayna’ya gönderme niyeti olmadığını ve böyle bir çıkarı bulunmadığını bildirdi. John Kerry, Lavrov’un açıklamasını Suudi Arabistan’dan Washington’a dönerken, uçakta öğrendi.

Bunun ardından John Kerry’nin yakıt ikmali için İrlanda’nın Shannon havaalanına inen uçağının Paris’e dönmesi kararlaştırıldı. Kerry’yle seyahat eden gazetecilere Lavrov’la en kısa süre içinde bir görüşme ayarlanmaya çalışıldığı bildirildi.

Kerry’nin uçağında seyahat eden Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Stearns, iki bakanın Paris'te geç saatlerde bir araya geleceğini bildirdi.

Dün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Başkan Barack Obama'yı telefonla arayarak Amerika'nın Ukrayna krizine çözüm için sunduğu öneriyi görüşmüştü.

Krize diplomatik çözüm önerisi hafta başında Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a sunulmuştu. Beyaz Saray Obama'nın Putin'den, bu diplomatik çözüm önerisine yazılı olarak cevap vermesini istediğini açıkladı.

Beyaz Saray açıklaması, Kerry’nin Lavrov’a sunduğu diplomatik çözüm önerisinin ayrıntılarını vermiyor. Amerika, Kırım’daki üslerinden askerlerini çekmesi ve yarımadadaki Rus azınlığın güvence altına alınmasını sağlayacak uluslararası gözlemcilerin Kırım’a girmesine izin vermesi için Rusya’ya baskısını sürdürüyor.

Ukrayna hükümetinin krize itidalli ve gerginlikten uzak yaklaşımını sürdürdüğünün altını çizen Başkan Obama, Rusya’ya da bu yaklaşımı destekleme ve provokasyondan kaçınma çağrısında bulundu.

Moskova ve Kiev arasındaki gerginlik, geçen ay Rusya’nın birliklerini Ukrayna toprağı olan Kırım’a konuşlandırması ve yarımadadaki ayrılıkçı Ruslar’a destek vermesiyle başladı. Rusya’yla birleşme yanlısı kesimler alelacele referandum düzenledikten sonra Moskova, Kırım’ı ilhak etme kararı aldı. İlhak kararı uluslararası çevrelerce kınanırken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımama kararı aldı. Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika da Rusya’ya bir dizi ekonomik yaptırım uygulamaya başladı.

Öte yandan Ukrayna’da yapılacak erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını koyan muhalefet lideri Vitaly Kliçko, bu kararından vazgeçerek milyarder işadamı Petro Poroşenko’ya destek vereceğini açıkladı.

Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, aylardır süren ayaklanmanın ardından geçen ay ülkesini terk ederek Rusya’ya sığınmıştı. Bunun ardından yönetimi devralan Ukrayna Parlamentosu, Mayıs ayında erken cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlemeye karar verdi.

Adaylıktan çekildiğini açıklayan Kliçko, Ukrayna’nın tamamının kontrol altına alınabilmesinin en iyi yolunun “demokratik güçleri temsil eden tek bir adayı desteklemek” olduğunu söyledi.

Kliçko’nun çekilmesinin ardından Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için iki büyük aday kaldı. Poroşenko’nun dışında eski Başbakan Yulia Timoşenko da seçimlerde adaylığını koydu. Timoşenko, Yanukoviç’in devrildiği gün cezevinden çıkarılmıştı.

Yulia Timoşenko, Viktor Yanukoviç’e 2010 yılında girdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmiş, 2011’de de görevini kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanarak hapsedilmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG