Erişilebilirlik

Ukrayna Krizinde İstanbul Buluşması


Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları 10 Mart'ta Türkiye'nin ev sahipliğindeki Antalya Diplomasi Forumu'nda biraraya gelmişti.
Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları 10 Mart'ta Türkiye'nin ev sahipliğindeki Antalya Diplomasi Forumu'nda biraraya gelmişti.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler bu hafta İstanbul’da yapılacak.

Heyetlerin bugün İstanbul’a gelmesi, toplantılara ise yarın başlanması bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, yüz yüze müzakerelerin yarın İstanbul'da başlayabileceğini söyledi. Peskov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski arasında olası bir görüşme konusunda ise bir ilerleme kaydedilmediğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Sırp basınına verdiği demeçte, tarafların temel konularda anlaşmaya yaklaştığı zaman Putin ile Zelenski’nin görüşmesi gerektiğini, şu anda yapılacak bir görüşmenin “verimsiz olacağını” savundu.

İstanbul müzakereleri öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Ukrayna'daki son durum ve İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında gerçekleştirilecek müzakereler ele alındı.

Çavuşoğlu dün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşmüştü. Çavuşoğlu sosyal medya hesabından, “Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz” diye yazdı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı dün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesinde iki liderin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldığını açıklamıştı.

Ukrayna ile Rusya Dışişleri Bakanları, savaşın başlamasının ardından ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan Antalya Diplomasi Forumu'nda 10 Mart’ta biraraya gelmişti.

Bu arada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Özel Kalem Yardımcısı Ihor Zhovkva yaptığı açıklamada, “Türkiye, gelecekte güvenliğimizin garantörü olabilecek ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG