Erişilebilirlik

“Ukrayna Krizi Türkiye’nin Önemini Arttırdı”


Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay’a göre ABD, Ukrayna krizi konusunda başarılı bir oyun oynuyor.

VOA Türkçe'nin yayınına konuk olan Çağaptay, Washington'un istihbarat aracılığıyla edindiği bilgilere dayanarak, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ya bir sonraki hamlesini yapmak zorunda bırakarak sıkıştırdığını söyledi.

Çağaptay'a göre ABD Putin'in bir sonraki hamlesini tahmin ederek ya o hamleyi yapmak zorunda bırakıyor ya da hamleyi yapmayarak imaj kaybederek çıkmasına sebep vermeye çalışıyor.

“Türkiye Montrö’yü uygulayacak”

Gelişmelerden dolayı Türkiye’nin Washington ve NATO içindeki kredisinin arttığını belirten Soner Çağaptay, “Ukrayna krizi, Türk-Amerikan ilişkileri açısından faydalı bir gelişme oldu. Türkiye’nin Washington’daki önemini arttırdı” dedi.

Çağaptay’a göre, Rusya’nın ortak bir tehdit olduğunun varlığını tespit etmesiyle Ukrayna krizi, NATO’yu bir kez daha perçinledi, ittifak kendisine tekrar misyon buldu. Hem Rusya hem de Ukrayna ile olan iyi ilişkilerini korumak istediği için, diplomatik bir ara yol Ankara açısından en ideal sonuç.

“Ukrayna Krizi Türkiye’nin Önemini Arttırdı”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:45 0:00

Olası sıcak çatışma durumunda Türkiye’nin NATO’daki rolünün öneminin öne çıkacağını ise Çağaptay, “Türkiye, Montrö’yü uygulayacak. Rusya’nın Karadeniz’e giriş çıkışını engellemeyecek. Ama aynı zamanda savaş konusunda nötr bir tavır alacak. Fakat kapalı kapılar arkasında Kiev’i desteklemeye devam edecek. Hem de bu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Amerika başkanı Biden arasında yeni bir işbirliği zemini oluşturacak gibi görünüyor. İşbirliği olacaksa biz bunu duymayacağız kapalı kapılar ardında olacak” sözleriyle özetledi.

Washington Enstitüsü uzmanı, NATO içinde Rusya’ya aleni olarak karşı çıkan ülkeler ve aleni olarak karşı çıkmayıp kapalı kapılar arkasında destek verecek ülkeler arasında Türkiye’nin de yer alacağını belirtti.

“Putin ‘saray darbesi’ stratejisi İzliyor”

Putin'in klasik bir işgalden ziyade istikrarsızlık yaratarak rejim değişikliğine yönelik hareketlerde bulunacağını öngören Soner Çağaptay, Rus liderin saray darbesiyle sonuçlanacak bir strateji izlediğine dikkat çekti.

Çağaptay Ukrayna’da rejim değişikliğinin ve Rusya’nın idaresi altına geçmesinin, Karadeniz güvenliği açısından olumlu bir gelişme olmayacağını da belirtti.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG