Erişilebilirlik

Ukrayna Krizi Küresel Ekonomiyi Tehdit Ediyor


Ukrayna Krizi Küresel Ekonomiyi Tehdit Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Ukrayna'da son aylarda yaşanan siyasi kriz, bu ülke ve Rusya’daki mali çöküntüyü derinleştirirken ekonomik belirsizlik küresel ekonomiyi de tehdit ediyor

Ukrayna’nın doğu sınırı yakınında, Rusya yanlısı eylemciler barikat kuruyor. Sadece 60 kilometre güneydeyse, Rusya destekçileri bir hükümet binasına daha saldırıyor.

En küçük bir hareketin, gerginliği tehlikeli bir boyuta sokacağının farkında olan Ukrayna özel kuvvetleri gelişmeleri havadan izliyor.

Ukrayna’daki iç savaş tehdidi, yatırımcıların uykularını kaçırıyor.

Fidel Helmer, Hauck ve Aufhaeuser Bankası’nda strateji uzmanı: “İnanmak bilmek demek değil ama korkarım durum daha da kötüleşecek. En az birkaç hafta, çok temkinli davranan para piyasalarında işlem yapmak zorunda kalacağız.”

Ukrayna’daki gerginlik, olumlu kazanç raporlarını da gölgeledi. Bu da küresel piyasalarda kararsızlığa yol açtı.

Ancak Russell Yatırım Şirketi’nden ekonomist Stephen Wood’a göre, jeopolitik belirsizliğe rağmen, finans piyasaları olağanüstü bir dayanıklılık gösterdi: “Kazanç raporları, Ukrayna’daki olaylar, gelişmekte olan pazarlar, Washington’daki durum gibi bilgilerin dikkate alınmasına rağmen piyasaların şu ana kadar sabit bir çizgide ilerlediğini görüyoruz. Bu da küresel pazarların gazete manşetlerinin ima ettiğinden daha dayanıklı olduğunu gösteriyor.”

Amerika Maliye Bakanı Jack Lew, Uluslararası Para Fonu IMF’nin taahhüt ettiği 27 milyar dolarlık kurtarma paketine ek olarak, Ukrayna’ya bir milyar dolar kredi vereceklerini açıkladı: “Amerika’nın verdiği kredi sözü, Ukrayna hükümetinin uluslararası sermaye piyasalarından düşük faizli borç almasına ve ekonomik krizi hafifletmesine yardımcı olacak.”

Buarada, Avrupa Rusya’ya karşı ek yaptırımları tartışıyor.

Rublenin son beş yılın en düşük seviyesine gerilediğini hatırlatan ekonomist Lilit Gevorgyan’a göre, Moskova’nın dikkatli davranması gerekiyor: “Rusya, belki kısa vadede daha fazla darbeyi kaldırabilir. Ama orta ve uzun vadede, bu krizden zarar göreceği kesin.”

Ancak uzmanlar, Rusya ekonomisinin krizden göreceği zararın, Rusya’nın, başta Avrupa olmak üzere, tüm ticaret ortaklarını etkileyeceğini söylüyor. Avrupa doğal gazının yüzde 30’unu Rusya sağlıyor. Boru hatlarının büyük bir bölümü de Ukrayna’dan geçiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG