Erişilebilirlik

Ukrayna Güvenlik Güçleri Militanlarla Çatıştı


Slovyask emniyet müdürlüğü binasında önünde barikat kuran Rusya yanlısı bir militan
Slovyask emniyet müdürlüğü binasında önünde barikat kuran Rusya yanlısı bir militan
Ukrayna güvenlik güçleri ve Rusya yanlısı militanlar doğudaki Slovyansk kentinde karşılıklı ateş açarken iki tarafdan da can kayıpları olduğu bildiriliyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov çatışmada bir güvenlik görevlisinin öldüğünü beşinin de yaralandığını açıkladı. Çatışma sırasında en az bir Rusya yanlısı militanın öldüğü, ikisinin de yaralandığı haber verildi.

Rusya yanlısı militanlar, Ukrayna’nın doğusundaki kentlerde hükümete ait binalarda işgallerine devam ediyor.
Bir gün önce Rusya yanlısı silahlı grupları Slovyansk'ta emniyet müdürlüğünü ele geçirmiş; Donetsk , Kramatorks ve Luhansk kentlerinde de hükümet binalarını işgal etmişti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen bölgede gerginliğin artmasından son derece kaygı duyduğunu açıkladı. Rasmussen, son gelişmeleri Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna’da istikrarı bozmak için giriştikleri örgütlü bir şiddet kampanyası olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cumartesi günü Rusya Dışişleri bakanı Sergei Lavrov’u telefonla arayarak Moskova doğu Ukrayna’da gerginliği hafifletmezse Rusya’nın yeni yaptırımlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Lavrov ise krizden doğu Ukrayna’nın Rusça konuşan halkının meşru ihtiyaç ve çıklarını görmezden gelen Kiev hükümetinin sorumlu olduğunu savundu.
Rusya Ukrayna içindeki eylemcilere destek verdiği iddialarını reddediyor.

Enerji kozu

Moskova ve Kiev arasındaki gerginlik gün geçtikçe artıyor. Ukrayna devletine ait petrol ve doğal gaz şirketi Naftogaz, Rusya’ya yapılacak ödemeleri askıya aldı. Rusya birkaç gün önce Ukrayna’ya verdiği doğal gazın fiyatını arttırdığını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Cuma günü Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Ukrayna’nın katılacağı bir dörtlü görüşmeye açık olduklarını bildirmişti. Lavrov, Washington’dan Ukrayna üzerindeki nüfuzunu “kuvvet kullanmaktan kaçınma” ve diyalogu teşvik etme yönünde kullanma çağrısında bulunmuştu.

Son yapılan kamuoyu yoklamaları Ukrayna’nın doğusundaki halkın büyük çoğunluğunun Rusya’ya katılmaya karşı olduğunu ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG