Erişilebilirlik

Ukrayna’dan Türkiye'ye Rus Gemisine El Koyma Talebi


Ukrayna’nın, Rus işgali altındaki Berdyansk limanından aldığı Ukrayna tahılını taşıyan Rus bandıralı Zhibek Zholy adlı kargo gemisini Türkiye’nin alıkoymasını ve tutuklamasını talep ettiği bildirildi. Talep, Ukraynalı bir yetkili ve Reuters haber ajansı tarafından görülen belgeye dayandırıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ülkenin denizcilik idaresinden aldığı bilgiye dayanarak, geminin Ukrayna'ya ait olduğunu söylediği yaklaşık 4 bin 500 ton tahıldan oluşan ilk kargoyu Berdyansk'tan yüklediğini söyledi.

Ukrayna Başsavcılığı, Türk Adalet Bakanlığı'na gönderdiği 30 Haziran tarihli bir yazıda, Zhibek Zholy'nin Berdyansk'tan "Ukrayna'ya ait tahılın yasadışı ihracatı"na karıştığını ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin belirttiğinden daha büyük bir yük olan 7 bin tonluk kargoyla Türkiye'nin Karasu ilçesine doğru yola çıktığını belirtti.


Türkiye Dışişleri Bakanlığı Zhibek Zholy'nin gelişiyle ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Uluslararası lojistik firması KTZ Express, Reuters'a yaptığı açıklamada Zhibek Zholy'nin şirkete ait olduğunu doğruladı ancak herhangi bir yaptırım altında olmayan Rus şirketi Green Line tarafından çıplak tekne olarak kiralandığını söyledi.

KTZ Express, ilgili taraflara danıştığını ve tüm yaptırım ve kısıtlamalara uyacağını da kaydetti.

Ukrayna, Şubat ayı sonunda başlayan işgalinden bu yana Moskova’yı Rus güçlerinin ele geçirdiği topraklardan tahıl çalmakla suçluyor. Kremlin ise Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl çaldığı iddialarını reddediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG