Erişilebilirlik

Ukrayna'dan Dört Yük Gemisi Daha Denize Açıldı


Çormonorsk limanından hareket eden Glory adlı gemi
Çormonorsk limanından hareket eden Glory adlı gemi

Ukraynalı ve Türk yetkililer, Ukrayna gıda ürünlerini taşıyan dört geminin daha bugün Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından hareket ettiğini bildirdi.

Ukrayna'dan Dört Yük Gemisi Daha Denize Açıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Ukrayna Liman İşletmeleri, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, dört kuru yük gemisinin yaklaşık 170 bin ton mısır ve diğer gıda ürünlerini taşıdığını kaydetti.

Ukrayna tahıl ihracatı, İstanbul'da Rus, Ukraynalı, Türk yetkililer ve Birleşmiş Milletler personelinin dahil olduğu Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) tarafından yönetiliyor.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, tahıl yüklenmek üzere dün yabancı bandıralı bir geminin Şubat'ta savaşın patlak vermesinden bu yana ilk kez Ukrayna'ya vardığını açıkladı.

Bakan Kubrakov, bugün Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Adım adım daha yüksek hacimli işlere doğru ilerliyoruz. Yakın gelecekte limanların ayda en az 100 gemiyi işletme becerisi kazanabilmesini planlıyoruz" dedi.

Kubrakov, yakında tahıl ihracatı için Pivdennyi limanını da devreye sokmayı planladıklarını belirtti. Bunun sonucunda Ukrayna'nın ayda en az 3 milyon ton ürün ihraç etmesi bekleniyor.

Savaştan önce Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ihracatının yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyordu.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki koridordan toplam beş geminin denize açılması için onay verdiğini bildirdi. Bunlardan dördü, toplam 161 bin 84 ton gıda ürünü taşıyan ve Çornomorsk ve Odesa'dan yola çıktı. Bir gemi ise Ukrayna'ya gidiyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'dan ayrılan gemilerin 66 bin ton mısır taşıyan ve İstanbul'a ilerleyen Glory adlı gemiyle 44 bin ton mısır taşıyan ve İskenderun limanına doğru yol alan Riva Wind adlı gemi olduğu bildirildi.

Bakanlık, Ukrayna'dan ayrılan diğer iki geminin birinin Çin'e doğru yola çıkan ve 45 bin ton gıda ürünü taşıyan Star Helena ile İtalya'ya ilerleyen ve 6 bin ton ayçiçek yağı taşıyan Mustafa Necati olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG