Erişilebilirlik

Ukrayna'dan Afrika'ya İlk Tahıl Gemisi Yola Çıktı


Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başlamasının ardından Ukrayna’dan Afrika'ya tahıl sevkiyatı durmuştu. Şubat ayından bu yana Ukrayna'dan Afrika’ya tahıl götürecek ilk gemi yola çıktı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda varılan anlaşma sonrası Ukrayna’dan tahıl taşıyan gemiler yola çıkmaya devam ediyor. Bu çerçevede Afrika’ya tahıl götürecek olan Brave Commander isimli gemi de Ukrayna’dan ayrıldı.

Dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri olan Ukrayna’nın savaş nedeniyle tahıl sevkiyatını durdurması dünya genelinde gıda güvenliğini de riske soktu. Birleşmiş Milletler bu durumdan özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin olumsuz etkileneceğini belirtti.

Yapılan görüşmeler sonucunda varılan uzlaşı sonucu Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki üç ayrı limanından tahıl sevkiyatı başladı.

Bu çerçevede Ukrayna’dan Afrika kıtasına tahıl taşıyan ilk gemi olan Brave Commander 23 bin ton buğday yüküyle birlikte yola çıktı. Gemi yükünü Etiyopya’daki alıcıya ulaştıracak.

Birleşmiş Milletler Gıda Program Direktörü David Beasley yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ulaşmasının son derece önemli olduğunu hatırlattı. Beasley “Dünyada açlığı durdurmak için yapılması gereken çok şey var ama Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı en azından küresel gıda krizinin daha büyük bir hale gelmesine engel olacak” değerlendirmesini yaptı.

Dünya Gıda Programı, Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle daha da derinleşen gıda krizinin 45 ülkede 50 milyon insanı daha açlıkla yüz yüze bıraktığını belirtiyor.

"Sevkiyat ayda 4 milyon tona çıkacak"

Öte yandan Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Yuriy Vaskov, ülkesinin Eylül ayında Karadeniz limanlarından toplam 3 milyon ton tahıl sevkiyatı yapabileceğini daha sonra bu miktarın 4 milyon tona çıkacağını söyledi.

Vaskov, hali hazırda Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı için önümüzdeki ik hafta içerisinde 30 geminin daha Ukrayna’ya gitmek için başvuruda bulunduğunu da belirtti.

Türkiye’de Milli Savunma Bakanlığı da aralarında Brave Commander’ın da bulunduğu, tahıl yüklü beş geminin daha Ukrayna limanlarından yola çıktığını açıkladı. Açıklamada “Tahıl sevkiyatı kapsamında; 2’si Yuzhny, 3’ü Çernomorsk’tan olmak üzere toplam 5 gemi mısır ve buğday yüklü olarak Ukrayna limanlarından çıkış yaptı. Ayrıca Ukrayna limanlarına gidecek olan 4 gemi de bugün Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenecek” denildi.


Ukrayna’da limanların tahıl sevkiyatına açılmasına rağmen dünya pazarlarına ulaştırılan tahıl miktarı halen daha savaş öncesinin çok geride kalmaya devam ediyor. Geçen yıla oranla Ukrayna’dan sevk edilen tahıl miktarının yüzde 46 daha az olduğuna dikkat çekiliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG