Erişilebilirlik

Ukrayna'da Uzlaşmaya Rağmen 11 Asker Öldü


Ukrayna Ordusu güçleri Debaltseve yakınlarında zırhlı bir araçla devriye geziyor
Ukrayna Ordusu güçleri Debaltseve yakınlarında zırhlı bir araçla devriye geziyor

Ukrayna ordusundan gelen açıklamada ülkenin doğusundaki çatışmalarda bir gün içinde 11 askerin öldüğü 40 askerin yaralandığı bildirildi. Perşembe günü imzalanan ateşkes henüz yürürlüğe girmedi

Gelen açıklamada çatışmaların özellikle önemli bir nakliye merkezi olan Debeltseve’de yoğunlaştığı belirtildi.

Donetsk bölgesel yönetimi cuma günü de hükümet güçlerinin elindeki Artemivsk kentinde bir okula top mermisi isabet etmesi sonucu biri çocuk iki kişinin öldüğünü beş kişinin de yaralandığını bildirdi. Yetkililer saldırıdan ayrılıkçıları sorumlu tutuyor.

Ukrayna hükümeti, Moskova yanlısı ayrılıkçılar, Rusya hükümeti ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı arasında perşembe günü Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te 16 saat süren görüşmeler sonunda ateşkes anlaşması imzalandı.

Görüşmelere aynı zamanda Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri katıldı ve görüşmelerden sonra anlaşmayı destekleyen ortak bir açıklama yaptı.

13 maddelik anlaşmaya göre Rusya sınırında çatışmaları sürdüren güçler geri çekilecek, tutsak takası yapılacak ve pazar gününden itibaren ateşkes yürürlüğe girecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dört liderin Ukrayna’daki ayaklanmayı sonlandırma çalışmalarını övdü ve ateşkese herkesin uyması beklentisini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande anlaşmaya uyulması durumunda kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılacağını belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise anlaşmayı bir umut ışığı olarak değerlendirdi. Ancak Merkel, kalıcı barış için çok daha fazla çalışma gerektiğini farkında olduklarını da ekledi.

Müttefikleriyle iletişim halinde olan Amerika Minsk’teki görüşmelere katılmadı. Beyaz Saray’dan gelen açıklamada anlaşmanın çatışmaları sona erdirmek için önemli bir adım anlamına gelebileceği belirtildi.

Beyaz Saray anlaşmanın ne anlama geldiğinin anlaşma maddelerine tamamıyla uyulması, çatışmaların sonlanması ve Ukrayna’nın Rusya ile sınırında kontrolü geri almasına bağlı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, anlaşma pazar günü yürürlüğe girmeden önce Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığmanın anlaşmanın ruhuna uymadığını belirtti.

Amerika Başkanı Barack Obama geçen hafta Ukrayna’ya savunma amaçlı askeri teçhizat yollamayla ilgili karar vermeden önce zirvenin sonucunu bekleyeceğini açıklamıştı. Uzmanlar, anlaşmanın etkinliği görülmeden bu tür bir askeri yardımın gerçekleşmesi beklemediklerini söylüyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafların, ağır silahların çatışma bölgesinden çekilmesi de dahil olmak üzere ana konularda anlaşma sağladığını söyledi.

Ancak uzmanlar anlaşmada Rusya’nın silah ve teçhizatının Ukrayna’dan çekilmesi için bir son tarih içermediğine dikkati çekiyor. Anlaşmada Ukrayna’nın doğu sınırındaki bölgede kontrolü ne zaman tekrar ele alacağı da belirtilmiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko yaptığı açıklamada anlaşmada Ukrayna’nın ayrılıkçılara otonomi sağlamadığını vurguladı. Poroşenko ayrıca Rusya’nın defalarca yaptığı Ukrayna’da federal yapıya geçilmesi talebinin de reddedildiğini belirtti.

Rusya, Ukrayna’daki çatışmalara asker ya da silah yolladığını reddediyor. 10 aydır süren çatışmalarda bugüne kadar 5 bin 400 kişi öldü ve binlerce kişi de yaralandı.

Ukrayna ve birçok Batı devleti Moskova’yı Ukrayna’nın Rusça konuşan bölgesindeki ayaklanmayı silah ve asker yollayarak kışkırtmakla suçluyor. Moskova ayaklanmacılara doğrudan destek sağladığını reddediyor ve ayaklanmacılarla beraber savaşırken görülen askerlerin gönüllü olduğunu iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG