Erişilebilirlik

Poroşenko Rusya'yla Pazarlık Sürecinde


Poroşenko Rusya'yla Pazarlık Sürecinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Ukrayna’nın yeni cumhurbaşkanı ülkenin doğusundaki şiddeti sonlandırmak için Rusya ile pazarlığı sürdürüyor. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise mücadelelerinde kararlı. Bu arada Amerika, Rusya’dan bölgeye savaşçı geçmesini engellemesini istiyor

Huzursuzluğun sürdüğü Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar mevzilerini terk etmeyi reddediyor. Andrei, kıyı kenti Maripol’daki ayrılıkçıların lideri.

“Kentin yönetimi bizim elimizde. Kendi siyasetçilerimiz görevde. Biz silahlı kuvvetleri temsil ediyoruz ve istikrarı korumak bizim sorumluluğumuz. İktidarı teslim etmek niyetinde değiliz.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Ukraynalı işadamı Petro Poroşenko Rusya’ya ülkenin doğusundaki ayaklanmaya desteğini çekmesi için çağrı yaptı, bölgedeki Rusça konuşan nüfusla diyalog sözü verdi.

Poroşenko’nun andiçme törenine katılan Amerikalı siyasetçi Marcy Kaptur, yeni cumhurbaşkanın ayrılıkçılara cömert bir teklifte bulunduğunu söylüyor.

“Barış için zeytin dalı uzattı, uzlaşmaya varmayı ve ayrılıkçılar için af çıkarmayı önerdi. Teklif ortada. Şimdi hükümetinin bu teklif üzerinde çalışması gerek.”

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Petro Poroşenko Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümü töreninde biraraya geldi. Amerika Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, bunu iyi bir işaret olarak yorumladı.

“Cumhurbaşkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Poroşenko ile görüşmesi ve Rusya’nın büyükelçisini Ukrayna’ya geri göndermesi umut verici bir gelişme. Putin’in, Ukrayna ile mevcut sınırı daha iyi koruyarak Ukrayna’ya silah ve savaşçı geçişini engelleme sözünü memnunlukla karşılıyoruz.”

Ukrayna’nın doğusundaki şiddet seçim sonrasında da devam ediyor. Amerika’nın eski Rusya Büyükelçisi Thomas Pickering, bundan Rusya’yı sorumlu tutuyor ve yeni hükümetin isyancıları bir an önce silahsızlandırması gerektiğini ancak onlara Ukrayna’da bir yer sağlaması gerektiğini söylüyor:

“Ukrayna’nın çoğunluğun yönetiminde bir ülke olması kesinlikle şart. Ancak azınlık haklarının da tam olarak korunması gerek. Silahların en kısa zamanda bırakılması şart. Bunun için de sabır ve kararlılık gerek.”

Cumhurbaşkanı Poroşenko ülkesiyle Rusya arasında uzun süredir devam eden siyasi krizin yanısıra enerji uzlaşmazlığını çözmek için pazarlığı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG