Erişilebilirlik

'Rusya Üçüncü Dünya Savaşı Çıkarmak İstiyor'


Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’nın attığı adımların Avrupa’da daha geniş bir askeri soruna yol açacağı uyarısında bulundu. Rusya Ukrayna sınırına asker yığmaya devam ediyor

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’yı, Ukrayna’yı askeri ve siyasi olarak işgal etmek istemekle suçladı.

Hem Ukrayna hem de Rusya, sınıra asker yığmaya devam ediyor.

Rusya’nın attığı adımların Avrupa’da daha geniş bir askeri soruna yol açacağı uyarısında bulunan Başbakan Yatsenyuk, Moskova’nın Üçüncü Dünya Savaşı başlatmak istediğini söyledi.

Başkan Obama da Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna müdahale etmeyi sürdürmesini eleştirdi.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de konuşan Başkan Obama, Rusya’nın krizi tırmandırması durumunda daha kapsamlı yaptırımlar uygulama konusunda Avrupa’daki kilit liderlerle konuşacağını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna konusunda diplomasi yolunu seçmeyi başaramadığını kaydeden Obama, Putin’in şimdi de zaten kırılgan olan Rus ekonomisinin daha da zayıflamasını görmek isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğini dile getirdi.
Başkan Obama bu şekilde dün de Moskova’nın ayrılıkçıları kontrol altına almayı becerememekle çok pahalıya mal olacak bir hata yaptığını kaydeden Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sözlerine vurgu yapmış oldu.

Öte yandan Rus ekonomisine yönelik tehditlere dikkat çeken kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s, Rusya’nın kredi derecesini BBB eksiye indirdi. Kuruluş, Rusya’dan sermaye çıkışının kaygı verici olduğuna dikkati çekti ve yaptırımların sıkılaştırılması durumunda kredi notunun daha da düşebileceği uyarısında bulundu.

Hem Başkan Obama hem de Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya’yı, geçen hafta imzaladığı ve Ukrayna’daki tüm tarafların silahları bırakıp kamu binalarını boşaltmasını öngören anlaşmaya uymamakla suçladı. Kerry, anlaşmanın Cenevre’de imzalanmasından bu yana Rusya’nın gerginliği azaltmak için tek bir adım bile atmadığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batı’yı gerginliği tırmandırmakla suçladı ve Rusya yanlısı militanların silahlarını ancak Ukrayna Hükümeti’nin Kiev’deki kenti protestocularını geri çekmesi durumunda bırakacağını belirtti.

Lavrov ayrıca Kiev’in Rusya yanlısı militanları temizlemeye yönelik güvenlik operasyonlarını ‘kanlı bir suç’ olarak niteledi. Ukraynalı yetkililer dün operasyonlarda beş kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov ise operasyonun devam edeceğini söyledi. Avakov, Facebook sayfasına, sivillerin korkmasına gerek olmadığını ancak teröristlerin 24 saat tetikte olması gerektiğini yazdı.

Birleşmiş Milletler’de görevli bir Ukraynalı diplomat, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki asker sayısını iki kat arttırarak 80 bine çıkardığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG