Erişilebilirlik

Uganda'ya 100 Amerikan Askeri Sevkedildi


Joseph Kony
Joseph Kony

Amerikan yönetimi, savaş suçlarından aranan Joseph Kony ve Tanrı’nın Direniş Ordusu adlı örgütün liderlerini yakalamak için Uganda’ya asker sevketti.

Başkan Barack Obama, Kongre üyelerine gönderdiği mektupta yaklaşık 100 askerin haftabaşında Uganda’ya ulaştığını, önümüzdeki ay içinde bölgeye takviye yapılacağını bildirdi.

Mektupta Amerikan askerlerinin yerel unsurlarla işbirliği yaparak “Joseph Kony’nin cepheden çıkarılması” için çalışacağını söyledi. Amerikan askerleri Uganda, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde danışmanlık yapacak, bilgi verecek, yardım edecek.

Obama, Amerikan askerlerinin Tanrı’nın Direniş Ordusu (LRA) unsurlarıyla sadece meşru müdafaa kapsamında çatışmaya gireceğini vurguladı.

Mezhepçi, Hristiyan bir örgüt olan Tanrı’nın Direniş Ordusu, Orta Afrika’da 1980’li yılların sonundan bu yana binlerce sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor. Saldırılar sonucu en az 380 bin kişi mülteci durumuna düştü. Liderleri Joseph Kony insanlığa karşı suç işlemek ve savaş suçlarından Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranıyor.

Amerikan yönetimi bir süredir örgüte karşı alınan önlemlere destek veriyordu. Temmuz ayında da BM Güvenlik Konseyi örgütün saldırılarını kınayan bir karar açıkladı.

XS
SM
MD
LG