Erişilebilirlik

Uganda’da Bombalı Saldırılar


Uganda’nın başkenti Kampala’da Dünya Kupası finallerini izleyen kalabalığı hedef alan iki ayrı patlamada toplam 64 kişi hayatını kaybetti.

Polis ilk patlamanın bir Etiyopya lokantasında, ikincisinin de bir spor kulübünde meydana geldiğini açıkladı. Saldırıların, intihar bombacıları tarafından düzenlendiği sanılıyor.

Ölen ve yaralananlar arasında yabancılar da bulunuyor. Amerikan Büyükelçiliği en az bir ölü ve üç yaralının Amerikan vatandaşı olduğunu bildirdi.

Bombalı saldırıları üstlenen olmadı.

Somali’deki şeriatçı El Şebab grubu, ülkede görev yapan Afrika Birliği Barış Gücü'ne bağlı Uganda ve Burundi askerlerinin geri çekilmesini istemiş ve bu iki ülkede saldırılar düzenleme tehdidinde bulunmuştu. Mogadişu’daki El Şabab liderlerinden biri, saldırıların kendilerini memnun ettiğini bildirmekle birlikte, üstlendikleri yolunda bir açıklama yapmadı.

Somali başkenti Mogadişu'nun büyük bölümünü kontrolu altında tutan El Şebab grubu, Dünya Kupası maçlarının yayınlanmasını yasaklamıştı.

Uganda'nın başkenti Kampala'da çok sayıda Somalili göçmen yaşıyor. Uganda Devlet Başkanı Yeveri Museveni, saldırıların düzenlendiği iki yeri ziyaret etti ve olayı "terörist saldırı" olarak tanımladı. Museveni, sorumluların ortaya çıkarılacağını söyledi.

Beyaz Saray saldırıyı kınadığını açıkladı. Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika'nın, saldırıların sorumlularını bulmak için Uganda'ya her türlü yardımı yapacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG