Erişilebilirlik

Uçan Motosiklet Yolda


Uçan Motosiklet Yolda
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Mühendislerin uzun yıllardır hayalini kurduğu teknolojik bir yenilik gerçeğe dönüşmeye çok yaklaştı. İki teknoloji firması, ‘hoverbike – uçan motosiklet’ adını verdikleri bir taşıma aracını yakında herkesin kullanımına hazır hale getirmeyi umuyor.

Uzmanlar, bu aracın Amerikan ordusu dahil tüm havacılık sektöründe bir devrim olacağını söylüyor.

Araç, bilim-kurgu filmlerinde gördüklerimize benziyor. Tuhaf görünüşlü hava aracı, pilotlu uçuşa geçmeden önceki ilk deneme uçuşlarını yapıyor.

Bu fikri, hayvan sürülerini ve tarım arazisini gözlemek amacıyla küçük ve ucuz bir hava aracı inşa etmek isteyen Yeni Zelandalı Chris Malloy geliştirmiş.

Malloy’un, ürettiği ilk prototipi, bir Amerikan firması, askeri kullanım amacıyla test ediyor.

Mühendis Mark Butkiewicz, “Bu araç, yerden havalanmak üzere tasarlanmış. Dört helikopter pervanesi olması, yerçekimi hassasiyetini ortadan kaldırıyor. Ayrıca pervanelerin arası çok açık olmadığından, inip binerken zorluk yaşanmıyor,” diyor.

Deneme uçuşunda, Buster isimli kukla pilotla uçan uzaktan kumandalı model, harika bir performans sergiledi. Amerikan ordusu, bu aracın bir gün bataklık gibi tehlikeli arazilerde askerleri taşıyabileceğini düşünüyor.

Uçan motosikletin yapımı İngiltere’de devam ediyor. Ancak insanlı deneme uçuşları için aracın daha güvenli hale getirilmesi gerekiyor.

Mark Butkiewicz, “Güvenliği arttırmaya çalışıyoruz. Pervanelerden birinin arıza yapması durumunda aracın uçmaya devam etmesi çok önemli. Bunu başarabilirsek, bu araç hem askeri hem de sivil uçuşlar için güvenli hale gelecek,” diyor.

Uçan motosiklet, benzinli bir motorun dört elektrikli pervaneyi harekete geçirmesiyle çalışıyor. Tek ve iki koltuklu olmak üzere iki modeli tasarlanan araç, saatte 96 kilometre hızla 240 kilometre mesafe uçabilecek.

Mark Butkiewicz, üretilen ilk modeli denemek için acele etmediklerini söylüyor: “Amerikan ordusuyla görüşüyoruz ve aracın en geç beş yıl içinde kullanıma hazır olmasını planlıyoruz. Böylece, uçan motosikleti daha da geliştirmek için yeterli zamanımız olacak.”

Bu arada Malloy Aeronautics, uçan motosikletin hava fotoğrafçılığı veya nakliye amaçlı akülü küçük modellerini 1000 ila 1600 dolar arasında satışa sundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG