Erişilebilirlik

Uçak Kaçırma Olayı Aydınlanıyor


Harkov'dan İstanbul’a giden bir Türk yolcu uçağını Soçi’ye indirmek isteyen Ukrayna vatandaşı zanlının, ülkesindeki “tüm mahkumların serbest bırakılması” için bu eylemi gerçekleştirdiği açıklandı

Ukrayna’nın Harkov kentinden İstanbul’a giden bir Türk yolcu uçağını Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı Soçi’ye indirmek isteyen Ukrayna vatandaşı zanlının, ülkesindeki “tüm mahkumların serbest bırakılması” için bu eylemi gerçekleştirdiği açıklandı.

Ukrayna Güvenlik Dairesi yetkilisi Maksim Lenko, Pegasus Havayolu’na bağlı uçağı kaçırdığı iddia edilen zanlının, “talepleri yerine getirilmezse uçaktaki bombayı patlatacağı” tehdidinde bulunduğunu hatırlattı. Lenko zanlının uçak kalktıktan bir saat sonra kokpite zorla girdiğini, pilotlara ‘uçağı Ukrayna ve Rusya cumhurbaşkanları Viktor Yanukoviç ve Vladimir Putin’in bulunduğu Soçi’ye yönlendirmek istediğini, iki liderin de elini kana buladığını’ söylediğini ve ‘Ukrayna’daki tüm mahkumların serbest bırakılması’ talebinde bulunduğunu bildirdi.

Kaçırma girişimi sırasında uçakta 110 yolcu bulunuyordu.

Uçuş görevlilerinin zanlıyı sakinleştirdiği ve kontrol altına aldığını belirten Lenko, yolcu uçağının Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı jetlerin gözetiminde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na güvenle indirildiğini söyledi. Uçakta zanlının sözünü ettiği patlayıcılara rastlanmadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da, eylemin bireysel bir girişim olduğunu, zanlıyla ilgili terör bağlantısına rastlanmadığını bildirdi. Elvan zanlının “Ukrayna ve Rusya’daki tutukluların serbest bırakılması” talebiyle bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti. Elvan, sorgusu alınan zanlının eylemi gerçekleştirmek için özellikle Türk yolcu uçağını seçmediğini, ilk kalkan uçağa bilet aldığını kaydetti.

Yetkililer, uçak kaçırma eyleminde bulunan zanlının “aşırı içkili” olduğuna da dikkati çekiyor.

Ukrayna’da Kasım ayından bu yana yaşanan siyasi krizde yüzlerce hükümet karşıtı göstericinin tutuklandığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG