Erişilebilirlik

‘Uçağın İran Füzesiyle Düşürüldüğü Yönünde İstihbarat Var’


Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran’ın ABD’ye yönelik misilleme saldırı düzenlediği gün düşen Ukrayna uçağının İran’a ait karadan havaya füzeyle düşürüldüğüne ilişkin istihbarat bulunduğunu söyledi. Trudeau, “Kasıtlı yapılmamış olabilir” dedi.

Kanada Başbakanı Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, birden fazla kaynaktan gelen istihbaratın, 176 kişiyi taşıyan Ukrayna havayollarına ait uçağın karadan havaya füzeyle düşürüldüğüne işaret ettiğini belirtti. "Nihai sonuca varmak ve birilerini suçlamak için henüz erken” diyen Justin Trudeau, kapsamlı ve şeffaf soruşturma çağrısı yaptı.

Trudeau, “Ukrayna uçağıyla ilgili durum tamamen aydınlatılana, soruşturma şeffaf şekilde yürütülene ve adalet sağlanana kadar hükümet olarak bu işin peşini bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau
Kanada Başbakanı Justin Trudeau

“Konsolosluk ekibimiz Türkiye’ye doğru yola çıktı”

Uçakta 63 Kanada vatandaşı bulunuyordu. Kanada Başbakanı önceliklerinin hayatını kaybeden vatandaşların cenazelerinin Kanada’ya getirilmesi olduğunun altını çizdi.

Kanada ve İran arasında diplomatik ilişkilerin olmadığının hatırlatılması üzerine “Konsolosluk yetkililerimiz Türkiye’ye gitmek üzere yola çıktı. İran konsolosluk ekibine giriş izni sağlanacağının mesajını verdi. Erişim sağlamalarını umuyoruz” şeklinde konuştu. Kanada ve İran arasında 2012 yılından bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor.

Kanada Başbakanı’na ısrarla uçağı İran’ın düşürdüğünün kesinleşmesi halinde bunu savaş sebebi sayıp saymayacağı ya da hangi araçları devreye sokabileceği soruldu. Justin Trudeau da bu yöndeki sorulara olayla ilgili kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi gerektiğinin altını çizerek yanıt verdi.

İngiltere Başbakanı: “Uçağın karadan havaya füzeyle vurulduğuna ilişkin kanıt var”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da uçağın İran’a ait karadan havaya füzeyle vurulduğuna ilişkin kanıt olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı da kasıt olmayabileceğini vurguladı. Düşen uçakta 4 İngiltere vatandaşı bulunuyordu.

New York Times gazetesi de, Ukrayna uçağının füzeyle vurularak düşürüldüğü ana ait olduğu iddia edilen bir görüntüyü paylaştı. Gazete, uçağın uydu vericisinin en son tespit edildiği lokasyon üzerinden görüntünün çekildiği yeri doğruladığını belirtti.

Mürettebat dahil 176 kişiyi taşıyan Ukrayna uçağı İran’ın başkenti Tahran’daki İmam Humeyni Havaalanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüş, yolculardan kurtulan olmamıştı. Uçakta 63 Kanada, 4 İngiltere, 82 İran, 11 Ukrayna, 4 Afgan, 3 Alman, 10 İsveç vatandaşı bulunuyordu. Uçak İran’ın ABD’ye yönelik misilleme saldırısı kapsamında Irak’taki iki üssü balistik füzelerle vurmasından kısa bir süre sonra düşmüştü. İran’ın o sırada ABD’den gelebilecek olası bir misillemeye karşı teyakkuzda olduğu belirtilmişti.

“Uçak İran radarları tarafından izleniyordu”

Perşembe günü ABD’li yetkililer de uydu verilerinin incelenmesinin ardından büyük ihtimalle uçağın uçaksavar füzeyle vurularak düşürüldüğü sonucuna vardıklarını belirtmiş, uçağın yanlışlıkla düşürüldüğü kanısında olduklarını ifade etmişti. Yetkililer Boeing 737-800 tipi uçağın İran radarları tarafından izlendiğini söylemişti.

Yetkililer, iki adet karadan havaya füzenin ısı izleri tespit edildiği sırada, uçağın Tahran’dan kalktıktan sonra iki dakikadır havada olduğunu, ardından da patlamanın gerçekleştiğini belirtti.

İranlı yetkili: "Füze iddiaları Tahran'a karşı psikolojik bir savaş"

İran Sivil Havacılık Dairesi yetkilileri ise uçağın füzeyle vurularak düşürüldüğüne yönelik iddiaları “mantıksız dedikodular” diyerek reddetti.

İran hükümet szöcüsü de yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna uçağına füze isabet ettiği yönündeki haberlerin Tahran'a karşı başlatılan psikolojik bir savaş olduğunu savundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Kanada'ya düşen Ukrayna uçağıyla ilgili elindeki bilgiyi Tahran'la paylaşması çağrısı yaptı.

"Boeing İran'a temsilci göndersin"

İran hükümet sözcüsü düşen Ukrayna uçağında vatandaşları bulunan diğer ülkelerin temsilcilerinin İran'da memnuniyetle karşılanacağını belirtti. Kanada, konsolosluk ekibinin İran'a girmesi için vize verilmesini talep etmişti.

İranlı yetkili, düşen uçağın üretici firması olan ABD merkezli Boeing'e de bir temsilci göndermesi çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG