Erişilebilirlik

'300 Bin Venezuelalı Çocuk Kolombiya’da Yardım Bekliyor'


Venezuela’da devam eden siyasi ve ekonomik istikrasızlık nedeniyle ülkeyi terk edenlerin sayısı Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 3,7 milyon kişiye ulaştı. Venezuelalıların çoğu göç etmek için Kolombiya'yı seçerken, Brezilya, Ekvator ve Peru gibi ülkelere gidenler de var. BM'nin açıkladığı rakamlara göre,1,2 milyon Venezuelalı Kolombiya topraklarında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İletişim Direktörü Paloma Escudero, ciddi bir insani krizle karşı karşıya olan Kolombiya’ya yardımın arttırılması için yeni bir kampanya başlattıklarını belirtti.

Escudero iki ülke arasındaki sınır bölgesi Cucuta’da yürüttüğü 4 günlük incelemenin ardından yaptığı açıklamada, “Dünyada göçmen karşıtı havanın büyüdüğü bir dönemde Venezuelalılara kapılarını açtığı için" Kolombiya hükümetine teşekkür etti ve diğer ülkelerden de ayni davranışı beklediklerini kaydetti.

Escudero, "Destek artmazsa, Kolombiya'da göçmen ve mülteci olarak yaşayan Venezuelalı en az 327 bin çocuğun sağlığı, eğitimi ve refahı risk altına girecek" şeklinde uyarıda bulundu.

Kolombiya’da göçmenlerin özellikle de çocukların temel hizmetlerden yoksun olduğunu dile getiren Escudero, "Uluslararası toplumun desteğini arttırmasının zamanı" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, “Her geçen gün Venezuela’dan ayrılmaya karar veren ailelerin sayısı artmakta. Kolombiya bu konuda cömert davranıyor ama diğer ülkelerden gelecek yardımlar Kolombiya’ya destek olacaktır” diyen Escudero, iki ülke arasındaki sınırı oluşturan Simon Bolivar Köprüsü'nü kullanarak sağlık hizmetlerine ulaşmaya çalışanların sayısının da her geçen gün arttığını belirtti.

Venezuelalılar temel ihtiyaçlarını karşılamak için Kolombiya’ya geçerek temel gıda maddeleri, ilaç ve benzeri ürünleri alıp ülkelerine geri dönüyorlar.

2016’da başlayan ve her geçen gün büyüyen insani krizden kaçan Venezuelalıların çoğunluğunun sığındığı Kolombiya, UNICEF’ten verilen bilgilere göre mültecilere en fazla yardımı sağlayan ülke konumunda bulunuyor. 130 binden fazla çocuğun Kolombiya’da bedava eğitim gördüğünü belirten yetkililer, bu sayının Kasım ayından bu yana 100 bin arttığını, bazı çocukların ise sınır kasabalarından her gün sınırı geçerek Kolombiya’da okula gittiklerini kaydetti.

Escudero 4 günlük gezisi sırasında sabahın erken saatlerinde yağmur altında binlerce çocuğun Simon Bolivar Köprüsü'nü geçerek okula gitmeye çalıştığına tanıklık ettiğini, bu çocukların “hırs ve azimlerinin herkese ders olması” gerektiğini vurguladı.

Bölgede çalışmalarını sürdüren diğer insani yardım kuruluşlarıyla beraber çalışan UNICEF, Venezuela’dan Kolombiya’ya göç eden çocuklarım bakımı konusunda sahip olduğu 5,7 milyon dolarlık bütçeyi gelecek yıl 29 milyon dolara yükseltmek istiyor.

UNICEF yetkilileri bu bütçenin 30 bin çocuğun aşılanması, okula giden 12 bin çocuğa içme suyu ve gerekli hijyenin sağlanması, 40 bin çocuğa daha eğitim verilmesi, bebek emziren 15 bin kadına gerekli vitaminlerin sağlanması, 90 bin çocuğun istismar ve şiddete karsı korunmaları için kullanılacağını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG