Erişilebilirlik

Üç Ülkeden İdlib’de Sükuneti Sağlamak İçin Karar


Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde sükuneti sağlamak için daha fazla çaba göstermeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Üç ülkenin ortak açıklaması, Kazakistan’daki Astana görüşmelerinin ardından gerçekleşti.

Suriye krizine çözüm amaçlı oluşturulan Astana görüşmelerinin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri dün Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da biraraya gelmişti.

Görüşmelere Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal, Rusya’dan Suriye Özel Temsilcisi Alexandr Lavrentyev, İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılmıştı.


Açıklamada "İdlib'deki tüm anlaşmaları tam olarak uygulayarak sahada sükuneti korumanın gerekliliği" vurgulandı. Ancak bu ifadenin Türkiye'nin YPG’ye karşı askeri operasyon düzenleme planları açısından ne anlama geldiği belirtilmedi.

Türkiye kontrolundaki bölgelere yardım

Öte yandan Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney dün Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Üç bakan ortak basın toplantısındaki açıklamalarında, Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgeye yardım teslimatlarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlar, kalan tek sınır kapısının kapatılmasının insani krize sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Dimitri Polyanski geçen ay, BM Güvenlik Konseyi'ne Moskova'nın Bab El Hava sınır kapısından insani yardım teslimatlarına devam etmek için hiçbir neden görmediğini söylemişti.

Rus yetkili, Batı'yı ve Birleşmiş Milletler'i, Suriye'nin başkenti Şam'dan bu tür yardımları ulaştırmak için yetersiz çaba göstermekle suçladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'den Suriye’nin kuzeybatısına sınır ötesi yardıma izin verilip verilmeyeceği konusunda 10 Temmuz'da oylama yapması planlanıyor.

İrlanda ve Norveç, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan iki üyesi. İki ülke, Suriye’nin kuzeybatısına Bab El Hava geçişini açık tutmak için birlikte çalışıyorlar.

İki ülkenin dışişleri bakanları, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeden önce dün sınır bölgesini ziyaret etti.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt Ankara’da dünkü ortak basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, dört milyon Suriyeli’nin sınırdan geçen insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Huitfeldt, Suriye'deki durumun "giderek kötüleştiği" konusunda uyardı.

Şimdiye kadar bölgeye beş çizgi ötesi yardım yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, altıncı yardımın 9 Temmuz’da gerçekleşmesini planladıklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, geçen hafta Ankara'da yaptıkları görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile çizgi ötesi yardım teslimatlarını konuştuklarını söyledi.

Çavuşoğlu, " Rus tarafını da ikna etmek için gerekli çabalarımızı önümüzdeki süreçte sürdüreceğiz. Tüm bunları Lavrov ile paylaştım” dedi.

2020 yılının Temmuz ayı başlarında Çin ve Rusya, Suriye'nin İdlib vilayetine insani yardım sağlamak için Türkiye'den iki sınır geçiş noktasının açık kalmasını isteyen bir BM kararını veto etti.

Günler sonra, BM Güvenlik Konseyi yardımların bu geçiş noktalarından sadece biri olan Bab El Hava üzerinden teslim edilmesine bir yıllığına izin verdi. Bu süre 9 Temmuz 2021'de bir yıl daha uzatıldı.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG