Erişilebilirlik

3 Eyalette Oylar Yeniden Sayılacak mı?


Başkanlık yarışını Cumhuriyetçi Donald Trump’a kaybeden Demokrat Hillary Clinton’ın destekçileri 3 kritik eyalette oyların yeniden sayılmasını daha yüksek sesle dile getirmeye başladılar. Clinton’ın genel oy sayımında Trump’tan 2 milyon daha fazla oy aldığı yolundaki haberlerden sonra bu konudaki sesler yükselmeye başladı.

Geçen hafta Clinton kampanyasının yöneticisi John Podesta bazı seçim hukuku avukatları ve bilgisayar uzmanları ile konuştu. Konuştuğu uzmanlar, Podesta’dan Wisconsin, Pennsylvania ve Michigan’da oyların yeniden sayılması çağrısı yapmasını istediler. New York dergisindeki habere göre uzmanlar elektronik oylama cihazlarının hack’lenmiş olabileceğine inanıyor.

Uzmanlar, elektronik oy kullanma makinelerinin kullanıldığı yerlerde Clinton’a desteğin kağıt oy pusulalarının kullanıldığı yerlerden 7 puan daha düşük olduğunu belirlediler.

Akademisyenler, bilgisayar korsanlığıyla ilgili kanıt bulamasa da isteklerini söz konusu eyaletlerde Trump’ın çok az bir farkla kazanmasına dayandırıyor. Üç eyalette de Trump, yüzde 2’den az bir farkla seçimi kazanmıştı.

Yabancı müdahale?

Eğer Clinton bu üç eyaleti kazansaydı delege sayısını 274’e çıkartacaktı, bu da Başkan olmak için gerek 270 rakamından fazla.

Michigan Üniversitesi’nden J. Alex Halderman’a göre yabancı bir hükümetin Amerika’nın oy verme makinalarını hacklemesi söz konusu olabilir. Halderman da söz konusu üç eyalette siber saldırı olup-olmadığına dair inceleme yapılması çağrısı yapıyor.

‘FiveThirtyEight’ adlı internet sitesinin seçim uzmanı Nate Silver’a göre ise bu iddialar muhtemelen asılsız.

“İddialar yanlış”

Silver’a göre New York dergisinde belirtilen farklılıklar, ırk ve eğitim seviyesi dikkate alındığında yedi puanlık düşüşü açıklıyor.

Kanıt eksikliğine rağmen, Yeşil Parti’nin 2016 yılı adayı Jill Stein, Wisconsin’de yeniden sayım için gerekli olan 2,7 milyon doları bağışlarla topladı. Stein, Michigan ve Pennsylvania için de 2 milyon dolar bağış toplamayı amaçlıyor.

Stein’nın kampanya sayfasından yapılan açıklamada Wisconsin’deki oy makinalarının korsanlığa karşı çok zayıf olduğu ve makinaların güvenlik özelliklerinden yoksun olduğu kaydedildi.

Stein’ın girişimi

Stein seçimde yüzde 1’den biraz daha fazla oy aldı. Stein, İnternet sitesinde yeniden sayım çabalarının Clinton’a yardım etmek anlamına gelmediğini belirtiyor, bunun demokrasiyi korumakla ilgili olduğunu söylüyor.

Michigan’da yeniden sayım için son başvuru tarihi Pazartesi, Pennsylvania’da ise Çarşamba günü doluyor.

Clinton kampanyasından ise söz konusu 3 eyalette sonuçlara itiraz konusunda bir açıklama yok.

Clinton, Ekim ayında Trump ile son televizyon tartışmasını yaptıktan sonra “Hukuka dayalı bir ülkede yaşıyoruz, her zaman tartışmalı seçimler gördük. Bununla birlikte seçim sonucunu kabul ediyoruz” ifadelerini de kullanmıştı.

Başkan Barack Obama da benzer açıklamaları seçim döneminde dile getirmiş, seçimlere hile karıştırılamayacağını söyleyip böyle bir olasılığı gündeme getiren Trump’a seçim sonuçlarıyla ilgili mızmızlanmayı bırakmasını istemişti.

Obama, “Geçmişte olduğuna dair kanıt yok, bu sefer olacağını da belirtisi yok” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG