Erişilebilirlik

Üç Ayda Üç Terör Saldırısı İngilizler'i Düşündürüyor


Üç Ayda Üç Terör Saldırısı İngilizler'i Düşündürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Londra Köprüsü’nde Cumartesi günkü saldırı ve kısa süre içinde meydana gelen üç saldırının ardından İngiltere’de yasal sistemin gözden geçirilmesi yönündeki çağrılar artıyor. Bu çağrıların Londra’nın büyük Müslüman toplumunda hoşgörüsüzlüğe ve insan hakları konusunda endişeye neden olduğu bildiriliyor.

Londra terör saldırılarından yaralarını sararak çıkmaya başlasa da, İngiliz liderler kısa sürede çok sayıda terör saldırısı yaşanmasının ardından işlerin artık eskisi gibi yürüyemeyeceğini söylüyor. Başbakan Theresa May de bunlardan biri oldu: “Açıkça söylemek gerekirse ülkemizde hoşgörünün aşırısı var. Bunu tanımlarken daha güçlü durmalı ve bunu kamu ve toplumda açıkça tanımlamalıyız. Bazen zor ve genelde can sıkıcı konuşmalar yapmamız gerekebilir ancak bütün ülke bu aşırılık konusunda biraraya gelmeli. Ayrı toplumlarda değil fakat gerçek anlamda Birleşik Krallık olarak yaşamalıyız.”

Ancak bu birlikteliğe, ülke kendini daha fazla tehdit altında bulurken ulaşmaktan söz etmek kolay olsa da birlikteliğin sağlanması hiç kolay geğil. Birçokları, Müslüman toplumla Müslüman olmayanlar arasındaki kutuplaşmanın daha fazla bölünmeye neden olmasından korkuyor: “Ben Londra’da doğdum, Londra’da büyüdüm. Olay yıkıcıydı. Bu sadece orada olanlara değil, bana da yönelik bir saldırıydı. Bizi bölmeye çalışıyorlar.”

İngiltere, daha fazla internet istihbaratı ve tutuklama yasasında muhtemel değişiklikleri değerlendiriyor. Ayrıca terör bağlantılı suçlarla ilgili cezaların arttırılması da gündemde: “Bazıları yansımalarından korkuyor fakat anladığım kadarıyla sadece bu kadar değil. Toplum olarak nereye doğru gittiğimiz sorusuyla ilgili olarak da kaygılar var.”

Kentin doğusunda Müslümanlar’ın yoğun yaşadığı bölgelerde bazı saldırganların yaşadığı bölgede gerilim var, açıklamalar çok dikkatli cümleler seçilerek yapılıyor: “Bir kişi bunu yapıyor ve koskoca bir toplum suçlanıyor. Hiçbir toplum böyle bir barbarlık görmek istemez. Saldırıyı kınıyoruz ve hep birlikte kınamalıyız.”

Londra köprüsünün birkaç metre uzağında yaşayanlar teröristlere istediklerini vermeme niyetinde: “Bizler İngiliz’iz, daha kötü olaylardan geçtik ve birlikte, bir toplum olarak hayatımıza devam edeceğiz.”

İngiltere, sokaklarda silahlı polisler görmeye çok alışık değil. Şimdi, Borough Çarşısı’nda silahlı polisler üç ayda içinde meydana gelen üç saldırının ülkeyi sonsuza kadar değiştirmiş olabileceğini hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG