Erişilebilirlik

Türkiye’de 56 Milyonu Aşkın Seçmen Sandığa Bekleniyor


Türkiye’de 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 24 Haziran Pazar sabah 08.00 itibariyle TBMM üyelerini ve cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği seçim takvimine göre oy kullanma süreci yarın saat 17.00’de tüm sandıklarda sona erdirilecek. Saat 17.00 sonrasında başlayacak oy sayımında, YSK kararı uyarınca ilk önce cumhurbaşkanlığı seçimi oy pusulası sayımı yapılacak. Bunun ardından genel seçimler sonucunu belirleyecek olan siyasi partiler birleşik oy pusulası sayımı gerçekleştirilecek.

Seçim günü yani yarın, suç işlediği kesinleşmiş ve hüküm giymiş kişiler haricinde seçme ve seçilme hakkına sahip tutuklular için cezaevlerinde 493 sandık kurulu olacak. Bu seçimde ilk kez uygulanacak olan hasta ve yaşlılar için “mobil sandık uygulaması” kapsamında Türkiye’deki farklı noktalarda 1305 sandık yerleştirilecek. Bunun yanı sıra okullar gibi mekanlarda 180 bin 65 sandıkta oy kullanılabilecek. Böylece Türkiye genelinde toplam 181 bin 863 sandıkta seçim işlemi yürütülecek.

Yurtdışı seçmenler içinse gümrük kapılarındaki oy kullanma işlemi de yarın saat 17.00’ye kadar sürdürülecek. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, Türkiye’nin sınır girişlerinde, 9 karayolu, 19 havalimanı ve 6 liman olmak üzere toplam 34 gümrük kapısında oy kullanılabilecek.

Yurt dışı seçmenler bakımından seçim kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler için 60 ülkede 123 temsilcikte sandık kurulurken, gümrük kapıları haricinde oy kullanma işlemi 7 Haziran – 19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yurtdışındaki temsilciliklerdeki sandıklarda toplam 1 milyon 357 bin 676 seçmen oy kullandı. Buna ilaveten yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 128 bin 732 seçmen ise gümrük kapılarında oyunu kullandı. Yurtdışındaki sandıklardaki oylar ise, siyasi parti temsilcileri eşliğinde Türk Hava Yolları’nın sivil yolculara kapalı özel uçuşlarıyla Ankara’ya getirildi. Bu oylar, başkentte ATO Kongre Merkezi’ne yerleştirilmiş Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu gözetiminde, ülkedeki diğer sandıklarla birlikte eş zamanlı olarak saat 17.00’den itibaren sayılacak.

Nasıl oy kullanılacak?

YSK, nasıl oy kullanılacağına ilişkin infografikle seçmenleri bilgilendirdi. Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) kimlik numarasını taşıyan resmi kimlik belgeleriyle oy kullanılması gerekiyor.

Seçmenlere muhtarlıklar aracılığıyla nerede ve kaç numaralı sandıkta oy kullanabileceklerine ilişkin “Seçmen Bilgi Kağıdı” ulaştırıldı. Seçmenler, eğer resmi kimlik belgesi niteliğine sahip ancak üzerinde T.C. Kimlik Numarası olmayan kimlikleriyle oy kullanmak isterlerse bu durumda sandıkta “Seçmen Bilgi Kağıdı” da göstermek zorunda. T.C. Kimlik Kartı, ehliyet, pasaport gibi resmi kimlik belgeleriyle oy kullanacak seçmenler ise, “Seçmen Bilgi Kağıdı”nı yanlarında bulundurmak zorunda değil.

Sandık Kurulu ise, kimlik belgesiyle birlikte sandık başına gelmiş seçmenler konusunda seçmen listesinde olup olmadığını kontrol edecek.

Eğer seçmen listesinde, söz konusu seçmen ismi karşısında “oy kullanamaz” şerhi bulunuyorsa, o seçmen elinde “Seçmen Bilgi Kağıdı” bulunsa dahi kesinlikte o sandıkta oy kullanamayacak. Bu durumda, ya o seçmen bu sene ilk kez uygulanacak “Mobil Sandık”ta oy kullanacak kişi ya da o seçmen olduğu iddiasındaki kişi aslında ölen bir seçmen yerine oy kullanmaya çalışan birisi. Bu nedenle eğer kişi oy kullanma ısrarını sürdürürse Sandık Kurulu, o kişi hakkında tutanak tutma ve gerekirse kolluk kuvvetlerine suç bildiriminde bulunabilecek.

Kimlik kontrolü ardından seçmen, kapalı oy kullanma bölümüne geçerek oy kullanabilecek. Ancak oy kullanma kabinlerine, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla giriş yapılması yasak. Seçmenler, yanlarındaki cep telefonu gibi cihazlarını kabine geçmeden önce Sandık Kurulu’na teslim etmek zorunda.

Seçmenler iki ayrı oy pusulasında seçimini yapacak

Seçmenler, kabinlere girişte ellerinde tek zarf ve iki ayrı oy pusulası bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi oy pusulasında, birinci sırada CHP adayı Muharrem İnce, ikinci sırada İYİ Parti adayı Meral Akşener, üçüncü sırada AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sırada HDP adayı Selahattin Demirtaş, beşinci sırada Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu ve altıncı sırada da Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek yer alacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise, TBMM Seçimi yani 600 milletvekilini belirlemek üzere ittifaklar ve siyasi partiler olacak. Anımsanacağı üzere; 24 Haziran Genel Seçimleri’ne katılmaya hak kazanmış Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), oy pusulası kura çekiminde Vatan Partisi’nden önce ve HDP’den sonraki 5’nci sıraya yerleşmişti. Ancak BTP’nin seçimlerden çekilmesiyle birlikte genel seçimler oy pusulasında, artık 8 siyasi parti yer alıyor.

Soldan sağa doğru siyasi partiler ise, oy pusulasında şöyle sıralandı: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), Vatan Partisi , Halkların Demokrat Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP) ve İYİ Parti.

İttifaklar bakımından “Cumhur İttifakı”, en solda yer alırken; “Millet İttifakı” en sağ tarafta olacak.

Seçmenler, kapalı kabinlerde “EVET” ya da “TERCİH” yazılı mühürler ile tercih ettikleri Cumhurbaşkanı adayını ve siyasi partiyi mühürleyerek işaretleyecek.

Nihayetinde seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG