Erişilebilirlik

Twitter’dan Yanıltıcı İçeriklere Karşı Adım 


ABD 2020’de yapılacak olan başkanlık seçimlerine hazırlanırken sosyal medya şirketleri sahte ya da üzerinde oynanmış içeriklerin engellenmesi konusunda bir süredir yoğun baskı altındaydı. Twitter 5 Mart’tan itibaren bu tür içeriklere ilişkin kullanıcıların uyarılacağı yeni bir uygulama başlatacağını açıkladı.

Sosyal medya şirketleri “deepfake” olarak adlandırılan, yapay zeka teknolojisini kullanarak, bir kişiye aslında söylemediği bir şeyi söylettiren videolardan kaynaklanan tehditle mücadelede ciddi adım atılması konusunda baskı altındaydı.

Alphabet Inc’ye bağlı Youtube bu hafta başında teknik olarak üzerinde oynanmış içeriklerin kaldırılacağını açıklamış, Çinli şirket Btyedance’ın sahibi olduğu TikTok da geçtiğimiz ay “yanıltıcı bilgi” konusunda kapsamlı bir yasağı devreye sokmuştu.

Twitter da Salı günü yapay ya da yanıltıcı şekilde montajlanmış görüntü veya içeriğe sahip tweetlere ilişkin uyarı yapılacağını açıkladı. Yeni uygulama 5 Mart’tan itibaren devrede olacak.

Bu kapsamda, kamu güvenliğini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilen ya da gizlilik ilkesini ihlal ettiği düşünülen yanıltıcı içeriklerin de tamamen kaldırılması söz konusu olabilecek.

Facebook da geçtiğimiz ay bu tür içerikleri kaldırma kararı aldığını ancak taşlama/hiciv amaçlı içeriğe sahip videolar ve sözcüklerin sırasını değiştirecek ya da bazı sözcükler çıkarılacak şekilde montajlanmış görüntülerinse kaldırılmayacağını açıklamıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi konuşmakta zorlanan şekilde gösteren montajlanmış görüntünün yeni uygulama kapsamına girmediği yönündeki açıklamasına da Kongre üyeleri tepki göstermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG