Erişilebilirlik

Twitter’dan IŞİD’e Büyük Darbe


Uluslararası koalisyona bağlı güçlerin kanlı terör örgütünü yok etmek için yürüttüğü savaş sürerken, IŞİD’e büyük bir darbe de sosyal medya devinden geldi.

Twitter, 2017 yılının ilk aylarında IŞİD ve sempatizanları tarafından kullanılan 376 bin 890 hesabı kapattı.

IŞİD ve sempatizanları tarafından 2014 yılından günümüze Twitter’da kapatılan toplam hesap sayısı da 636 bin 248 olarak açıklandı.

Örgütün özellikle propaganda amacıyla kullandığı bu hesapların kapanmasıyla IŞİD sosyal medyada büyük bir yenilgiye uğramış oldu. IŞİD'e karşı savaşında büyük bir başarı kazanan Twitter, 2017 yılında ilk yarısında kapatılan hesapların 2015 yılına göre yüzde 60 oranında artış gösterdiğini bildirdi.

Twitter'da 31 Aralık 2016 itibariyle aktif olan 319 milyon hesabın 850’de birinin kanlı terör örgütü IŞİD militanları tarafından kullanıldığı belirtildi.

IŞİD ve sosyal medya

IŞİD Irak’ın en büyük ikinci şehrini Musul’u ele geçirdikten sonra yeni bir teknik geliştirerek sosyal medyayı yoğun olarak kullanmaya başladı. Bu şekilde dünyanın her tarafından sempatizanlarının Suriye ve Irak’a gelip örgüte katılmaları sağlandı.

Twitter’ın IŞİD’e karşı verdiği mücadele 2015 yılında başladı. Kanlı örgüt hazırladığı propaganda film ve dökümanlarını dünyaya yaymak, örgüte savaşçı kazanmak için Twitter’ı yoğunluklu olarak kullanmaya başladı.

IŞİD, geliştirdiği sosyal medya stratejileriyle Twitter’a topluca öldürülen Irak askerlerinin fotoğraflarını yükledi. IŞID militanları yaptıkları eylemleri ve öldürdükleri insanların fotoğraflarını anında Twitter’a yüklüyordu.

İlk yıllarda IŞİD’in en büyük sosyal medya girişimlerinden biri de Arapça çıkardıkları Twitter uygulaması “The Dawn of Glad Tidings” oldu. Bu uygulama, IŞİD’in resmi propaganda aracı haline gelirken, kullanıcılarının kanlı örgüt hakkında en son haberleri alabilecekleri yer olarak tanıtıldı.

On binlerce kullanıcı bu uygulamaya ya internet üzerinden kayıt oldular ya da Google Play mağazasından uygulamayı cep telefonlarına indirdiler.

Bu uygulamayla IŞİD sosyal medyada büyük bir cephe kazandı. İlk olarak Nisan 2014'de geniş çaplı olarak kullanılmaya başlanan uygulama, Musul'a son saldırıdan sonra günde 40 bin tweet atılmasıyla en üst seviyesine ulaştı.

Algı operasyonlarını Twitter’dan yaptılar

IŞİD bu uygulamayı ‘ Musul’u aldık Bağdat’ı da alıyoruz’ algısını oluşturmakta kullandı. O günlerde “Biz geliyoruz, Bağdat” yazılı tweet'lerin sayısı o kadar fazlaydı ki Twitter’da yapılan bir “Bağdat” araması ilk olarak bu resmin çıkmasına sebep olup, şehrin sakinlerine korku salmaya yetti.

Bu uygulama IŞİD’in twitter oyunlarından sadece biriydi. Bir diğeri ise IŞİD’in kullanıcılarını günün belirli saatlerinde binlerce 'hashtag' atmaya teşvik ederek, sosyal medyada popüler olmaya çalışmasıydı. Bu yaklaşım sayesinde, o günün popüler olan 'hashtagl'erini tweet eden bir Arap Twitter hesabı olan '@ActiveHashtags’in sonuçlarıyla da oynamasına sebep oluyordu.

Twitter savaşı kazanmak için büyük mücadele verdi

IŞİD kendi 'hashtag'ini '@ActiveHashtags' hesabına paylaştırdıktan sonra atılan her tweet için binlerce retweet alarak IŞİD'in daha fazla popüler olmasını sağlıyordu. IŞİD’in destekçileri '@ActiveHashtags' hesabına benzer hesaplardan cihad yanlısı içerikler paylaşarak aynı zamanda daha da fazla retweet çıkmasına yardımcı oluyordu. Bu stratejiler sayesinde IŞİD gücünü sosyal medyada sürekli arttırdı.

Twitter’ın IŞİD’e karşı yıllardır taviz vermeden sürdürdüğü savaş hiç kolay olmadı ama izlenen başarılı stratejiler sonrasında kanlı terör örgütü sosyal medyada önemli bir darbe yedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG