Erişilebilirlik

Twitter Şimdi de Ameliyathanede!


Bir beyin cerrahını ameliyathanede an be an takip edebilmeye ne dersiniz? Üstelik ameliyathaneye adımınızı bile atmadan. Twitter sayesinde bu da mümkün olacak. Houston Memorial Hermann hastanesi, bir beyin ameliyatını Twitter’dan canlı yayınlayacak.

Dr. Dong Kim
Dr. Dong Kim


Bu operasyonun arkasındaki isim Amerika’nın tanınmış cerrahlarından Dr. Dong Kim. Kim, başından vurulduktan sonra riskli bir ameliyat geçiren ve hayata dönen eski Kongre üyesi Gabrielle Giffords’ın ameliyatını yapan cerrahtı.

Dong Kim’in bir hastasına yapacağı ameliyat Twitter’dan adım adım anlatılacak. Hatta cerrahi ekibi fotoğraflar çekerek olan biteni anında Twitter kullanıcılarıyla paylaşacak. @houstonhospital’ı takip ederek ya da #MHbrain hash tag’i vasıtasıyla izlenebilecek olan ameliyat yerel saatle sabah 10:00’da başlayacak. Ne kadar süreceği ise cerrahi operasyonun gerekliliklerine bağlı olarak değişecek.

Canlı Twit Geleneğini Başlatan Hastane




Houston Memorial Hastanesi “ameliyathaneden canlı Twit” geleneğini birkaç önce bir açık kalp ameliyatını Twitter’da dakika dakika yayınlayarak başlatmıştı. Hastanenin her türlü cerrahi fotoğrafını koyması kimi kullanıcıları rahatsız etmişti.

Beyin cerrahı Dong Kim, canlı Twitter yayını ile ilgili yaptığı açıklamada “Ameliyata hazırlıktan saçların kazınmasına, kesiğin açılmasına kadar her şeyi an be an göstermeyi hedefliyoruz. İnsanlar beyin ameliyatları sırasında neler olduğunu görmeyi çok istiyor” dedi.

Cerrahın İlgisi Dağılmayacak mı?


Şüphesiz ameliyatı yapan cerrah twit atmayacak. Cerrahın yanında ameliyathanede bulunan ekibi Twitter’da aktif olacak. Hatta ekip o sırada cerraha sorulan soruların da yanıtlarını yine doktordan alacak.

Amerika’daki birçok sağlık köşesi yazarı ise şimdi bu uygulamanın riskli olup olmadığını tartışıyor ve şu soruyu soruyor: Cerrahın ilgisi dağılmayacak mı? Ya canlı Twitter yayını hastayı kaybetmeyle sonlanacak bir olaylar zincirinin de başlangıcı olursa?

XS
SM
MD
LG