Erişilebilirlik

Tutuklu Milletvekilleri İçin Çözüm


Tutuklu HDP milletvekili Sebahat Tuncel bir mitingte konuşma yaparken
Tutuklu HDP milletvekili Sebahat Tuncel bir mitingte konuşma yaparken
ANKARA - Tutuklu vekil sorununu ortadan kaldırmak için yasal düzenleme formülü arayışında AKP, CHP ve BDP ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Taslak formüle göre, Anayasa'nın 83'ncü, 84'ncü maddeleri değiştirilecek ve MHP'li Engin Alan ile HDP'li Sebahat Tuncel'in durumları açısından da geçici madde çözüm sağlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında tutuklu vekil sorununa çözüm bulunması amacıyla AKP, CHP ve BDP tarafından çalışma komisyonu kuruldu. MHP ise, KCK davaları kapsamında yargılanan BDP'liler de serbest kalacağı gerekçesiyle komisyona katılmayacağını açıkladı.

Buna rağmen çalışma komisyonu, Balyoz Davası'nda Yargıtay'ın da verdiği karar çerçevesinde hakkındaki hapis cezası hükmü kesinleşmiş olan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın durumunu da ele aldı.

Komisyonda, AKP'yi Mustafa Şentop, CHP'yi Atilla Kart ve BDP'yi ise Hasip Kaplan temsil ediyor. TBMM'deki bugün gerçekleşen ilk toplantıda, taslak bir düzenlemede uzlaşma sağlandı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantı ardından nasıl bir uzlaşma sağladıklarını şöyle açıkladı:
"Anayasa'nın 83'ncü maddesi tümüyle değişecek. Bununla bağlantılı olarak 84'e ikinci fıkrada bir değişiklik zorunlu olarak yapılacak. Bu düzenlemenin yürürlüğü noktasında geçici madde düzenlemesi öneriyoruz. İki fıkra olacak. Birinci fıkrada mevcut soruşturmaların durdurulması. İkinci fıkrada da infazı kesinleşen hükümlerin dönem sonuna bırakılması."

Kart'ın aktardığı çerçevede, Anayasa'ya eklenecek geçici madde ile TBMM'nin 2015'te gerçekleşmesi planlanan genel seçimlere kadar görev yapacak 24'ncü dönemi için geçerli olacak.
Böylece Balyoz Davası'ndan hakkında hükmü kesinleşmiş MHP'li Alan serbest kalabilecek. Yine geçtiğimiz haftalarda Yargıtay'da hakkında hapis cezası hükmü karara bağlanan HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de milletvekili olarak görevine devam edebilecek.

CHP'li Kart, Anayasa değişikliği sonrasında milletvekilleri için nasıl bir hukuki süreç olacağını ise, "Milletvekili yakalanabilir, sorgulanabilir ve tutuklanabilir ancak Meclis'in 3'te 1 izniyle milletvekilleri için bu süreçler işleyebilecek. Meclis izin kararında bu aşamalarla ilgili ayrı ayrı değerlendirmede bulunarak ayrı ayrı izin kararı verilebilecek. Sözgelişi sorgulama için ayrı bir izin verilecek. Soruşturmada tutuklama aşamasına gelindiğinde de yeniden izin verilebilecek. Böyle bir sistemi esas aldık" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, bu taslak ile sadece tutuklu vekil sorununa çözüm getirileceğini ancak BDP olarak tüm seçilmişler için kalıcı bir yasal düzenleme istediklerini söyledi. KCK davaları kapsamında tutuklu belediye başkanları olduğunu anımsatan Kaplan, tüm seçilmişler için AKP ve CHP'nin adım atmasını beklediklerini dile getirdi.

Bu arada bu ilk taslak formül ile 2015'teki genel seçimlerde hakkında kesinleşmiş infaz hükmü olan siyasetçiler için yeniden milletvekili seçilme yolu söz konusu değil. Örneğin, Alan ve Tuncel gibi milletvekilleri, gelecek genel seçimlerde haklarında kesinleşmiş cezai hüküm bulunduğu için milletvekili adayı da gösterilemeyecek.

BDP'li Kaplan ve CHP'li Kart, bu durumu da teknik boşluk olarak gördüklerini belirterek, buna bir çözüm olup olmayacağını da görüşeceklerini açıkladı.
Komisyon, şimdi bu ilk taslak öneriyi kendi parti yönetimleriyle değerlendirecek ve ardından önümüzdeki hafta yeniden toplanacak.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG