Erişilebilirlik

Tutuklanan Gazeteciler İçin Beş İlde Eylem


Türkiye’nin Libya’da yürüttüğü operasyonda hayatını kaybeden MİT mensubuyla ilgili bilgileri ve Edirne’de sınırdaki mültecilerle ilgili gelişmeleri haberleştirdikleri için gazeteci tutuklamaları yapılmasına karşı, Ankara’yla birlikte beş ilde eş zamanlı protesto eylemi yapıldı.

Tutuklanan Gazeteciler İçin Beş İlde Eylem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Türkiye’de hapisteki gazeteciler tartışması, Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel’in tutuklanmasıyla yeniden alevlendi.

Edirne’de Yunanistan sınırında mültecilerle ilgili haber takibindeyken 29 Şubat’ta gözaltına alınan gazetecilerden Rudaw muhabiri Rawin Sterk ise Ankara’ya getirildikten sonra 6 Mart’ta tutuklanmıştı. Böylece son 15 günde Türkiye’de farklı gerekçelerle 28 gazeteci gözaltına alındı; sekizi tutuklandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS), Türkiye’de cezaevlerindeki gazeteci sayısının 91’e yükselmesi nedeniyle beş ilde eş zamanlı protesto eylemi gerçekleştirdi.

“Türkiye toplumundan ne gizleniyor?”

Ankara Adliyesi’nin önünde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başta olmak üzere Türk yargısına çağrı yapılan eylemde, gazeteciler “Susmayacağız Yazacağız”, “İcazetli Gazeteci Olmayacağız” pankartları taşıdı. TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda’nın okuduğu yazılı açıklamada, tutuklamaların yanı sıra son 8 gün içerisinde Sputnik çalışanı Ankara'da 3 ve İstanbul'da 1 gazeteci, Edirne’de ise 13 yerli ve uluslararası medya kuruluşlarında görevli gazetecinin gözaltına alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığı da anımsatıldı.

Açıklamada, “Dış politikadaki gelişmeler nedeniyle gazeteciler hedef haline getirilmekte. Türkiye toplumuna gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazeteciler suçlu, hatta hain ilan edilmekteler. Gazetecilik kamu çıkarlarını korumak için yapılan bir meslektir. Gazeteciliğin gayesi; yönetenleri ya da bir kesimi, onların çıkarlarını korumak değil toplumun çıkarlarını korumaktır. Son tutuklamalar ile birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısı 91'e yükseldi. Peki neden? Türkiye toplumundan ne gizleniyor? Gazetecileri böylesine hedef haline getiren onları hukuksuz bir biçimde gözaltına alıp tutuklatan gerçekler ne? Hukuksuz biçimde diyoruz çünkü son yaşadığımız tutuklamalarda da bir kez daha gördük ki yargı bağımsız hareket etmiyor. Telefonla çağrılsalar gelecek olan gazetecilerin evlerine baskınlar yapılarak gözaltına alınıyorlar, serbest bırakıldıkları suç iddiasından bir gün sonra tutuklanıyorlar. Mahkeme’nin bir gün içerisinde bulduğu yeni suç delillerini açıklaması gerekiyor” tepkisi gösterildi.

Açıklamada, Adalet Bakanı’na ve yargıya da seslenilerek, “Hukukun ayaklar altına alındığı bugünlerde gazeteciler olarak adalet istiyoruz. Adalet istiyoruz çünkü; halkın haber alma hakkının gasp edildiği, gazetecilerin hukuksuz bir biçimde tutuklandığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, birlikten, beraberlikten bahsedilemez. Adalet istiyoruz çünkü, kendi çıkarlarımız için değil ülkenin çıkarları için yazıyoruz. Adalet istiyoruz çünkü, gazetecilik suç değildir. Buradan Adalet Bakanı’na çağrıda bulunuyoruz ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Hukuk ve adalet, bir gün herkes için gerekli olacaktır” denildi.

Ankara’daki TGS eylemine CHP’li milletvekilleri Atila Sertel, Ali Öztunç, Kani Beko, Kadim Durmaz, Candan Yüceer, Aydın Özer ile Çetin Osman Budak ve HDP’li milletvekilleri Abdullah Koç ile Ali Kenanoğlu katıldı.

Gazeteci kökenli vekillerden İzmir Milletvekili Sertel, “Biz bu toplantıları AKP iktidarındaki son 12 yılda sıklıkla yapıyoruz. Ergenekon davalarında gazetecileri tutuklamışlardı ve sonrasında beraat ettiler. Fethullahçılar yüzünden zindanda ömürlerini harcayan arkadaşlarımıza birtakım kesimler tarafından yeniden tutuklanıyorlar. Hukuk bağımsızlığına kavuşana kadar gazeteciler seslerini yükseltmeye devam edecek. Gazeteciler onurlu mesleklerinden taviz vermezler satılık kalem olmazlar. Satılık kalem olanlar kendilerini çok iyi biliyorlar. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Hukuksuzluk yapan bunun hesabını cezaevinde bir gün verecek” dedi.

HDP adına Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da, “Son yaşanan olaylarda gösteriliyor ki anayasal olan haber alma özgürlüğü Türkiye’de kısıtlanmaktadır. Şu anda mevcut iktidar elindeki bütün olanakları kullanarak basın emekçileri üzerinde baskı uyguluyor. Türkiye baskı rejimiyle karşı karşıya. Bunun üstesinden gelebilmenin en önemli ayağı haber alma özgürlüğüdür. Anayasanın çiğnendiğini haykırmak istiyoruz. Gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Derhal tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da da açıklama yapıldı

İstanbul’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önündeki eylemde ise gazeteciler, “Gazetecilik suç değildir” dövizleri taşıdı. Burada TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama kararlarının siyasi olduğunu belirterek, “Murat Ağırel’in tutuklanmasına karar veren mahkeme aynı kararda tutuksuz yargılanması gerektiğini de söylüyor. Şimdi kim bu kararın hukuka uygun olduğunu söyleyebilir? Edirne’de mültecilerin yaladıklarını haberleştiren gazeteciler gözaltına alındı, tutuklandı. Kim bunun hukuki olduğunu söyleyebilir?” ifadelerini kullandı.

İzmir’de Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı önünde, Adana’da Basın Anıtı önünde ve Diyarbakır’da TGS Temsilciliği’nde açıklama yapıldı.

Gazetecilik örgütleri hapisteki gazeteciler sayısını Ocak’ta güncellemişti

Bu arada Gazeteciler Cemiyeti’nin Özgürlük için Basın (ÖiB) projesi kapsamında açıkladığı Ocak 2020 raporunda gazetecilik meslek örgütleri tarafından hapisteki gazeteciler listesinde güncelleme yapıldığı bilgisi verilmişti. Raporda, “Ocak ayı sonu itibarıyla 52’si hükümlü ve 43’ü tutuklu olmak üzere 95 basın mensubu cezaevindeydi. Aralık ayı sonu itibarıyla ise 48’i hükümlü ve 73’ü tutuklu olarak toplam 121 gazeteci hapiste bulunmaktaydı. Hapisteki gazeteci sayısında Ocak ayındaki belirgin düşüş ise, serbest bırakılanlar yanı sıra bu tabloyu yakından izleyen meslek örgütleri tarafından hapisteki medya mensuplarıyla ilgili yapılan değerlendirme sonrasında listede güncelleme yapılması nedeniyle oldu” denilmişti.

Gazeteciler Cemiyeti’nin ÖiB raporlarına http://www.pressforfreedom.org adresinden, TGS’nin konuya ilişkin verilerine de https://tgs.org.tr/konu/bilgi-belge/raporlar/ adresinden erişilmesi mümkün.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG