Erişilebilirlik

Tusk’a Kendi Ülkesinden Engel


Donald Tusk'un yeniden AB Konseyi Başkanı olarak atanıp atanmayacağı 9-10 Mart'taki Brüksel Zirvesi'nde netleşecek.
Donald Tusk'un yeniden AB Konseyi Başkanı olarak atanıp atanmayacağı 9-10 Mart'taki Brüksel Zirvesi'nde netleşecek.

Avrupa Birliği’yle son dönemde oldukça ciddi boyutta sorun yaşayan Polonya şimdi de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı, Polonyalı siyasetçi, Donald Tusk’un yeninden seçilmesini engellemeye çalışıyor

Görev süresi mayısta dolacak olan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, koltuğunu bir dönemliğine daha korumak için neredeyse tüm üye ülkelerin desteğine sahip. Bu konuda Tusk’un önündeki en önemli engel, kendi ülkesi, Polonya.

Polonya, Tusk’un yeniden seçilmesine onay verme niyetinde olmadığını net şekilde ortaya koymuş durumda. Polonya’nın itirazı büyük ölçüde siyasi, hatta kişisel temellere dayanıyor.

Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin lideri Jaroslaw Kaczynski, Tusk’un bir siyasetçi olarak Avrupa Birliği’nin temel kurallarını ihlal ettiği görüşünde. Kaczynski’nin eleştirileri siyasi boyutla da sınırlı kalmıyor. Kaczynski, uçak kazasında yaşamını yitiren ikiz kardeşi eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ölümünden “ahlaki” olarak Tusk’u sorumlu tutuyor.

Tusk’un yeniden seçilip seçilmeyeceği 9-10 Mart’ta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nde belli olacak. Kurallar gereği Tusk’un yeniden seçilebilmesi için oybirliği tercih edilen yöntem olarak öne çıkıyor. Ancak çoğunluğa dayalı oylama da devreye sokulabilecek opsiyonlar arasında yer alıyor.

Polonya dışında şu ana kadar Tusk’a yönelik muhalefet beyanında bulunan ülke çıkmadı. Tusk’a itiraz eden ülke çıkmadığı gibi Tusk’un yerine talip olan resmi aday da şu aşamada söz konusu değil. Avrupa Birliği kaynakları, Polonya’nın tutumunu değiştirmemesi halinde oy çokluğu yönteminin devreye sokulmasına kesin gözüyle bakıyor.

Uzun süredir Avrupa Birliği’yle hukukun üstünlüğü alanında ciddi boyutlara ulaşmaya başlayan düzeyde sorun yaşayan Polonya’nın Tusk konusundaki yaklaşımının Brüksel’de çok fazla kişiyi şaşırttığı söylenemez.

Polonya hükümetine yakın çevreler son dönemde Avrupa Parlamentosu’nun Polonyalı üyelerinden Jacek Saryusz-Wolski’nin aday olabileceğini dillendirmeye başlasa da Avrupa Birliği çevereleri, aday olsa bile, bu ismin seçilmesine pek olanak tanımıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG