Erişilebilirlik

Trump: “Comey’e Flynn’i Soruşturmayı Durdurmasını Söylemedim”


Başkan Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya’nın 2016 seçimine müdahale ettiği iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmayla işbirliği yaptığının açıklanmasının ardından Başkan Donald Trump konuyla ilgili tweet mesajları atmaya devam ediyor.

Trump, Pazar günü de Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın eski başkanı James Comey’e Flynn’i soruşturmasıyı durdurmasını söylemediğini belirtti.

Trump attığı tweet mesajında, “Comey’e asla Flynn’i soruşturmayı durdurmasını söylemedim. Sadece bir başka Comey yalanını örten başka sahte haber daha” ifadelerini kullandı.

Trump, Cumartesi günü de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “O’nu başkan yardımıcısına ve FBI’a yalan söylediği için kovmak zorunda kaldım. Bu yalanlardan sorumlu olduğunu kabul etti. Bu utanç verici, çünkü geçiş sürecindeki faaliyetleri yasaldı ve gizleyecek hiçbir şey yoktu” demişti.

Ancak FBI’ın Trump tarafından görevden alınan başkanı James Comey ise Donald Trump ile görevi başındayken yaptığı görüşmede, Başkan’ın kendisine Flynn’i soruşturmaması için baskı yaptığını düşündüğünü belirtmişti.

Associated Press haber ajansına göre Trump’ın FBI ile ilgili attığı tweetler avukatlarından biri olan John Down tarafından yazıldı.

John Dowd da, Trump’ın hesabından Flynn’in görevden alınmasıyla ilgili tweetin sorumluluğunu üstlendi ve ‘benim hatam’ ifadesini kullandı. Axios adlı medya şirketine konuşan Dowd, “Tweet işinden çıkıyorum” dedi.

Flynn, Cuma günü fedefal ajanlara yalan söylediğini kabul etmiş ve Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesiyle ilgili iddialarla Moskova ile Trump ekibi arasında işbirliği olduğu iddialarına yönelik soruşturmada işbirliği yapmayı kabul etmişti.

Flynn, Robert Mueller ekibi tarafından Trump’ın 2016 başkanlık seçimi kampanyasında suçlanan dördüncü isim. Ancak Flynn’i diğer suçlananlardan ayıran en önemli özellik, suçunu kabul eden ilk eski Beyaz Saray çalışanı olması. Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın eski başkanı olan Mueller ve ekibi Rusya’nın seçime müdahalesi iddiasıyla ilgili soruşturmayı yürütüyor. Mueller iddiaları soruşturmak için özel savcı olarak atanmıştı.

Trump’ın seçim kampanyasında yer alan bir diğer isim George Papadopoulos da FBI’a Rus devletiyle bağlantılarıyla ilgili yalan söylediğini itiraf etmişti. Papadopoulos da konuyu soruşturan özel savcı Robet Mueller ve ekibiyle işbirliği yapıyor.

Flynn, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve diğer üst düzey yetkililere, Rusya’nın Washington büyükelçisiyle yaptığı görüşmeler hakkında yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle, göreve gelmesinin üzerinden bir ay geçmeden Başkan Trump tarafından görevden alınmıştı.

Amerikan yasalarına göre, Flynn’in itiraf ettiği suçun cezası beş yıla kadar hapis cezası olabiliyor. Ancak bunun altı aya kadar hapis cezası da olması yine yasalar uyarınca mümkün. Ancak bu tavsiye edilen ceza. Flynn’in iddia makamıyla işbirliği yapmasının, ‘soruşturmaya önemli katkı’ sağladığına kanaat getirildiği takdirde, ceza indirimine gidilebiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG