Erişilebilirlik

Türkiye’deki Orta Asya Türkleri Terörü Kınadı


Türkiye’deki Orta Asya Türkleri Terörü Kınadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Türkiye'deki terör saldırılarından bazılarının yabancı uyruklu kişiler tarafından yapılması, ülkede yaşayan yabancı uyruklu nüfusun toplum tarafından dışlanabileceği yönünde kaygılara yol açıyor.

Son olarak yılbaşı gecesi İstanbul’da bir gece kulübündeki saldırıyı bir Özbek vatandaşı düzenlemişti. Saldırı, Türkiye'de yıllardır yaşayan Özbekler'e karşı bazı kesimler tarafından tepki oluşmasına neden oldu.

Saldırıyı düzenleyenin Özbek olması yüzünden, kendilerine karşı bir ön yargı oluştuğunu düşünen Orta Asya Türkleri, terörü kınamak ve her zaman Türkiye’nin yanında olduklarını göstermek için İstanbul’un Üsküdar ilçesinde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Ellerinde “Türkistanlılar Terörü Lanetliyor”, “Katilin Dini, Irkı, Milleti Olmaz”, “Özbek, Uygur, Kazak, Tacik, Kırgız Yabancı Değil Bir Milletiz”, “Müslüman Terörist Olmaz”, “Yabancı Düşmanı Olma” yazılı dövizler taşıyan Türkistanlılar terörü lanetlemek için bir araya geldi.

Yılbaşı gecesi Reina'ya saldıran kişiyi ve örgütünü Türkistanlılar camiası olarak lanetle kınadıklarını belirten Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTAN-DER) Başkanı Burhan Kavuncu, gösteri amaçlarının Türkiye kamuoyunda oluşan yanlış algıyı düzeltmek olduğunu belirtti:

“Beşiktaş katliamını yapan kişi Özbek çıktı diye birçok haber bülteninde Özbek terörist denildi. Bu da Türkiye’de bir Türkistan fobisi oluşturuyor. Terörist bunların içinden çıktı diye, Türkistanlılar'a karşı ön yargı oluştu. Halbuki her milletin içinden terörist çıkabilir ve artık bu evrensel bir problemdir ama bizim halkımız bundan beridir. Türkistanlılar, çoğunluk olarak Özbekler bu olayların dışındadır. Biz barışçı bir yolla mücadele ediyoruz. Ülkemizde zulüm gördük, Özbekistan’dan, Doğu Türkistan’dan, Tacikistan’dan ayrılmak zorunda kaldık fakat biz hiçbir zaman silahlı mücadele yollarını benimsemedik. Biz kendimiz mazlumuz. Mazlum iken başkalarına bizim zulüm yapmamız, zalimlik yapmamız söz konusu olamaz. Biz barışçı olduğumuzu, barış yolundan ayrılmayacağımızı, iyilik ve hayır yolundan ayrılmayacağımızı ilan etmek için buradayız.”

3 yıldır Türkiye’de yaşayan 2 çocuk babası Kazakistanlı Seyid Ahmed, Türkistanlılar olarak burada bulunma amaçlarının, terörü lanetlemek ve teröre karşı olduklarını göstermek olduğunu söyledi. Türkiye’de muhacir olarak yaşadıklarını belirten Ahmed, kendilerini terör örgütleriyle karıştırdıklarını, terörist olmadıklarını duyurmak için burada toplandıklarını belirtti.

3 çocuğuyla birlikte 2 yıldır Türkiye’de yaşayan Özbek Abdülkerim Hasan, sakal bıraktığı için bazı kişiler tarafından kendisine IŞİD’li gibi bakıldığını, ancak dini inancı gereği sakal bıraktığını, bu yüzden terörist gibi görülmesine üzüldüğünü anlattı. Abdülkerim Hasan, Türk halkının yanında olduklarını göstermek ve her türlü teröre karşı olduklarını duyurmak için toplandıklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG