Erişilebilirlik

Türkiye-Suriye Sınırındaki Patlamada Ölü Sayısı Yükseliyor


Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bugün Türkiye saatiyle 15:00 sularında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 12 kişi öldü. Ölenlerin beşinin Türkiye vatandaşı olduğu belirtildi. Patlamada yaralanan yaklaşık 50 kişi ise bölgede bulunan hastanelere sevk edildi.

Ancak bazı yaralıların Suriye’deki hastanelere kaldırıldığı da bildiriliyor. Patlama sırasında Suriye’de Cilvegözü kapısına yakın bir yerde bulunan gazeteci Nevzat Çiçek, olaydan 15 dakika sonra ulaştığı bölgedeki manzarayı şöyle anlatıyor: “Bölgeye vardığımızda sanki yukarıdan bomba atılmış gibiydi. 8-10 araç ters dönmüştü. Ancak sonra ortaya çıktı ki bir araç infilak etmiş. Burası çok yoğun insan ve araç trafiğinin yaşandığı bir yer. Tır kuyruğu kilomtrelerce uzunlukta. İnsanlar panik havası içinde. Öğrendiğimiz kadarıyla bazı yaralılar Suriye’deki hastanelere götürülmüş. Oradan rakamlar gelince ölü sayısı yükselebilir.”

Patlayan araç Suriye plakalıydı

Ayakta tedavi olduğu Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde Anadolu Ajansı’na konuşan Yusuf Yalçınkaya, akrabalarını uğurlamak için sınır kapısında bekledikleri sırada patlama meydana geldiğini söyledi. Yalçınkaya, ''Akrabalarımızı geçirmek için sınır kapısında beklediğimiz sırada bir araçta aniden patlama oldu. Büyük bir gürültü duyduk. Patlamanın ardından olay yerinde çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu gördüm, bir anda ne olduğunu anlayamadık,'' dedi.

Patlama sınır kapısının Suriye tarafında meydana geldi. Görgü tanıkları, Suriye plakalı park halindeki bir aracın infilak ettiğini belirtiyor. Ancak bölgede incelemelerini sürdüren güvenlik güçleri, henüz patlamanın nasıl gerçekleştiğine ilişkin henüz bir açıklama yapmış değil.

Patlama sırasında Bakanlar Kurulu toplantısı sürüyordu. Toplantıya verilen ara sırasında İçişleri Bakanı Muammer Güler’den patlamayla ilgili ilk bilgileri alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihbarat ve emniyet birimleri aracılığıyla süreci takip ediyor.

Hükümetin üç üyesi, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı da incelemeleri yakından takip etmek için Hatay’a gitti.

CHP milletvekili: Sorumluluk Suriyeli muhaliflerde

Patlamanın ardından Cilvegözü Sınır Kapısı’na giden CHP Hatay milletvekili Hasan Akgöl, kendisine gelen bilgilere göre ölü sayısının 13’e ulaştığını söyledi. Akgöl, bu saldırıdan Suriye devletinin sorumlu tutulamayacağını belirtti.

“Patlamadan hemen sonra Suriye devletinin havan saldırısı olduğu söylendi. Ama ben orada herhangi bir çukur görmedim, havan topu atılsa mutlaka olurdu. Sonra tüp patladı dendi ama etrafta tüp de yoktu. Bu bir bombalı saldırı, araç Suriye’den giriş yapmış. O bölgede kontrol muhaliflerde. Peki o zaman bu araç muhaliflerin olduğu bölgeden nasıl girdi? Bence bu bir intihar saldırısıdır ve sorumluluk Suriyeli muhaliflerde! ”

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda giriş çıkışları yasakladı. Türkiye tarafından Cilvegüzü’ne 5 kilometre kala önlem alan güvenlik güçleri, araç ve yaya giriş çıkışlarına izin vermiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG