Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'Kuzey Suriye’de Terörist Yapıya İzin Vermeyiz'


Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde kontrolü ele geçiren Yüksek Kürt Konseyi’ni yakından takip ediyor. Konsey içinde en güçlü örgüt olan PKK’ya yakınlığıyla bilinen PYD’nin söz sahibi olmasından rahatsız olan Ankara, sınır ötesinde terörist yapılanma olmasına karşıyız mesajı verdi.

Bugün Kanal 24’e konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Sınırlarımızda böyle bir yapılanmaya izin vermeyiz. Bunun etnisiteyle, inançla, destekle bir alakası yok. Biz PKK'yı tehdit olarak kabul ederiz. Sınırlarımızda böyle bir şeyin oluşmasına izin vermeyiz” dedi.

Türkiye’nin meşru savunma hakkını kimse engelleyemez

AKP hükümeti, Suriye Kürdistan’ın da böyle bir yapının kurulması halinde ne yapacak? Dışişleri Bakanı bu konuyu gri alanda bırakırken Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, askeri müdahale seçeneğinin mümkün olduğu güçlü bir şekilde ima etti.

“PKK’nın etkili olduğu PYD’nin alan hakimiyeti kurarak silahlı unsurları vasıtasıyla bölgede otonom veya özerk bir yapı kurmaya yeltenmesi, başlı başına bir sorundur PKK, Suriye’nin kuzey sınır bölgesini Türkiye ile mücadelesinde bir üs olarak görüyor. PYD’nin bölgeyi PKK üssüne çevirmesi, Türkiye açısından öncelikli güvenlik tehdidi oluşturur ve Türkiye’nin meşru savunma hakkını, değil PYD hiçbir güç engelleyemez.”

Zaten makalenin de başlığı ‘Yeni Kandil’lere izin verilmez’.

PYD yalnız Türkiye’yi değil Suriye Araplarını da tahrik ediyor

Ankara, Kürt Yüksek Konseyi’nin kontrol ettiği 900 kilometrelik hatta Türkiye ısrarla yalnız Kürtlerin yaşamadığına dikkat çekiyor. Halep yakınlarındaki Kobani bölgesinde Türklerin ve Hatay Yayladağ’ın karşısındaki Türkmenlerin varlığına vurgu yapan Türkiye, ülkenin kuzeyindeki Kürt gücünün Araplar için de tehdit yarattığı iddiasında. Zaten Dışişleri Bakanı da bunu net bir şekilde ifade etti.

“Bu bölgenin kalbi Halep şehridir ki nüfusun %80’i Araptır. Şimdiden bayrak çekmeler yalnız bize karşı bir tahrik değil Arap nüfusuna da bir tahrik. Birileri bunun üzerinden Suriye'de çatışma oluşturmak istiyor.” Bunu engellemek için hemen harekete geçtik. Bunlar fırsatçı gruplar. Bu oradaki Kürk kardeşlerimiz için de iyi bir durum değil. Bu, oradaki Arap ve Kürt kardeşlerimizi de birbirine düşürecek bir yapıdır. Onun için geçiş sürecinin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz.''

Suriye Ordusu Halep’e saldırmaya hazırlanıyor

Londra Olimpiyatları’nın açılış törenine katılmak için İngiltere’nin başkentine giden Başbakan recep Tayip Erdoğan da Dışişleri Bakanı Davutoğlu’yla sürekli temas kurarak Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Cuma namazını Mayfair İslam Merkezi’nde kılan Erdoğan, çıkışta Suriye Ordusu’nun Halep’teki rejim muhaliflerine saldırı için hazırlık yaptığını duyurdu.

Başbakan Erdoğan, “şu anda Halep'in kırsalında muhalif güçler hakimiyeti ellerinde tutuyorlar. Halep merkezde şu anda rejim, tanklarıyla helikopterleriyle saldırı hazırlığı içerisinde. Tabi bugün neler olacağı henüz belli değil. Temennim odur ki, rejim burada da gereken cevabı, inşallah Suriye'nin öz evlatlarından alsın dedi.

Erdoğan, Arap Birliği ve BM Halep için göreve çağırdı

Başbakan Erdoğan, Cuma namazı sonrası İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüştü. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen iki liderden Başbakan Erdoğan, Halep’te yapılmakta olan yığınağı gündeme getirdi ve BM Güvenlik Konseyi, Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı göreve çağırdı.

“Orada kendi halkını öldüren, katleden rejim söz konusu. Bu rejime karşı tabii el birliği, güç birliği yapmak durumundayız. Gerek BM Güvenlik Konseyi'nin, gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, gerek Arap Ligi'nin bu süreçte el birliği ile önemli adımlar atması gerekiyor. Hele hele Halep'teki şu anda yapılmakta olan yığma hareketlerini göz önünde bulundurursak, kitle imha silahlarını kullanmaya yönelik yaptıkları açıklamaları dinlediğimiz zaman, bunlara karşı duyarsız kalmamız asla mümkün değil”.

Cameron: Suriye uluslar arası baskı devam edecek

Suriye'de olayları dehşet verici bulduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron Esad yönetimine yönelik uluslararası baskının önemine dikkat çekti.

Cameron, “Halep Bölgesi'nde rejimin atabileceği adımların, gerçekten çok tehlikeli ve dehşet verici olma ihtimali bizi endişeleniyor. Bu kesinlikle kabul edilemez ve gayrımeşru bir durum. Uluslararası baskı da zaten bu süreç içinde devam edecektir'' dedi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede Başbakan erdoğan’a Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG