Erişilebilirlik

‘Türkiye’de Anayasa Süreci Şeffaf İşlemiyor’


Hakkı Keskin
Hakkı Keskin

Siyaset bilimci ve eski Alman parlamenter Prof. Hakkı Keskin, Türkiye’deki anayasa sürecini Berlin muhabirimiz Cem Dalaman’a değerlendirdi

Türkiye’deki yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktada pek bir ilerleme olmadığı dikkati çekiyor. Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da son günlerde yaptığı açıklamalarda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalısmalarını yetersiz bulduğunu dile getirdiği, muhalefetin tavrından yakındığı ve bu nedenle yeni anayasa sürecinden umutsuz olduğunu söylediği öğrenildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00
Linki indirmek için

Anayasa konusunda partiler arasında mutabakat sağlanıp sağlanamayacağı merakla beklenirken, tartışmalar Almanya’da da yakından takip ediliyor. Nitekim konuyla ilgili Amerika’nın Sesi Türkçe bölümüne konuşan siyaset bilimci Prof. Hakkı Keskin Türkiye'nin demokratikleşmesinde yeni bir anayasa yapımının gerekliliğine vurgu yaptı ve çağdaş bir anayasanın Türkiye’nin AB süreci açısından da büyük bir önemi olduğunu belirtti.

Yeni bir anayasa oluştururken eskisinin bazı temel maddelerinden vazgeçilmemesi gerektiğini belirten 2005-2009 Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Keskin, bu konuda Almanya’da 2. Dünya Savaşı sonrası anayasanın oluşum sürecinin örnek alınabileceğini belirtiyor.

Prof.Hakkı Keskin anayasa yapım sürecinin Türkiye’de şeffaf işlemediğini belirterek, sivil toplumun katılımının yeteri kadar sağlanmadığını, AKP’nin kendi konseptini kabul ettirmeyi amaçladığını savunuyor.

Türkiye’de yeni bir anayasa üzerine yapılan tartışmaların son haftalarda odak noktasını vatandaşlığın tanımı oluşturuyor. Prof. Keskin, Başbakan Erdoğan ve AKP’den yetkililerin kimlik tartışmaları konusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kavramı üzerine odaklanılması yönündeki eğiliminin yanlış olduğu görüşünde

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG