Erişilebilirlik

Türkmen Partilerinden 25 Eylül Referandumu'na Boykot


Türkiye ve İran 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumuna karşı çıkıyor. Amerika da IKBY Başkanı Mesut Barzani’den referandumun ertelenmesini istedi. Ancak Barzani’nin referandumu gerçekleştirme konusunda kararlı olduğu görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde BBC’de yayınlanan mülakatında IKBY Başkanı Mesut Barzani, “Elime ilk silah aldığımda 16 yaşındaydım ve hedefim bağımsız bir Kürdistan ülkesi kurmaktı. Hep bunun için savaştım ve bu uğurda ölmeye hazırım” dedi. Barzani ayrıca, Araplar’la Türkmenler’in referanduma dahil edilmesine tepki gösterdiği Kerkük hakkında da “Herhangi bir grup Kerkük'ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürt’ün bunun için savaşa hazır olduğunu bilsin” diye konuştu.

Türkiye’de Kuzey Irak’taki referandumuna yönelik tepkisini en açık ortaya koyan parti lideri, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli.

Devlet Bahçeli: Terör devleti kurma girişimlerine hız verildi, 25 Eylül bunun ara istasyonu

Sık sık bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Isparta’da yaptığı konuşmada “Kürdistan referandumu”nun mutlaka engellenmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Bahçeli, “Irak’ın kuzeyinden başlayarak Suriye’nin kuzeyiyle devam eden Akdeniz’e ulaşan terör devleti kurma girişimlerine hız verilmiştir. Barzani’nin ‘25 Eylül Kürdistan Referandumu’ bunun bir ara istasyonudur. Kerkük’ün sözde referanduma dahil edilme alçaklığı bunun bir parçasıdır. Dedik ki 25 Eylül’de Kürdistan’ın provası yapılacaktır. Dedik ki Peşmerge’nin bu referandumu mili güvenliğimize yönelik en yakın, en sıcak, en vahim tehditler arasındadır. Asla izin verilmemelidir. Muhtemelen ‘Kürdistan Referandumu’ engellenemezse yurdumuz karanlık ve kalleş bir komplonun açık hedefi olacaktır” dedi.

Türkiye’nin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan MHP Genel Başkanı, PKK’nın Suriye ve Irak’ta güçlenmesiyle Kuzey Irak’taki referandumun Türkiye’nin milli varlığını tehdit ettiğini savundu.

Iraklı Türkmenler referandumu boykot kararı aldı

Kuzey Irak’ta yapılacak referandumun Irak Anayasası’na aykırı, Kerkük’ün bu referanduma dahil edilmesini de hukuksuz bulan Irak Türkmen Cephesi; Türkmenli Partisi, Türkmen Karar Partisi, Türkmen Halk Partisi, Türkmen Vefa Hareketi, Irak Türkmen İslamcılar Birliği ve Milliyetçi Türkmen Topluluğu yetkililerinin de katılımıyla Kerkük’te basın toplantısı düzenledi.

Iraklı Türkmen parti ve örgütleri, bu toplantıda referandumu boykot etme kararı aldı.

ITC Başkan Yardımcısı ve Irak Parlamentosu Kerkük milletvekili Hasan Turna ve Kerkük İl Meclisi üyesi Ali Mehdi’yle birlikte açıklamalarda bulunan Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, referandumun bölgede iç savaş çıkarabileceği uyarısında bulundu.

Erşat Salihi: Türkmen partileri olarak boykot kararı aldık, referandum Irak’ın toprak bütünlüğünü tehlikeye atar

Erşat Salihi, “Bütün Türkmen partileri olarak istisnasız referandumu boykot etme kararı aldık. Bu referandum Irak'ın toprak bütünlüğünü kesinlikle tehlikeye atan bir durumdur. Bu bölgede bir iç savaş başlatmaya yönelik bir adımdır. Bugün bölgesel yönetimde bir memur yıllardır maaş almıyor. İktisadi durum orada kötü. Peki biz neden Kerkük ve diğer Tuzhurmatu ve Diyala'daki Türkmen bölgelerinde memurlarımızı ve halkımızı böyle bir durumda yaşatmak isteyelim. Biz Türkmenler olarak bütün partilerimizle kararımız budur. Referanduma katılmayacağız” dedi.

Tüm Iraklı Türkmenler’e, “boykottan korkmayın, pusulalarda yazan yazıların bir sonuç oluşturması durumu yoktur” diyen ITC lideri, Kürtler arasında da referanduma karşı olanlar olduğunu iddia etti.

Salihi, “Onlar kendi bölgelerindeki geriliği, ekonomik krizleri, politik muhalefetleri ve çeşitli sorunları örtbas etmek için bu referandum meselesini çıkardılar. Kürtler’in de büyük kısmı referandumu reddediyorlar” dedi.

Toplantıda referandumun boykot edilmesi için halkla bir araya gelmek amacıyla toplantılar düzenlenmesi kararı da alındı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG