Erişilebilirlik

‘Türkler'in ABD Vizesi Alması Zorlaşabilir’


IŞİD terörünün Amerika’yı da tehdit etmesi ve California eyaletinin San Bernardino kentinde düzenlenen terör saldırısında 14 kişinin ölmesinin ardından Müslüman ülke vatandaşlarının Amerikan vizesi almasının zorlaşabileceği öne sürüldü.

Geçtiğimiz hafta kongreden geçen yeni yasayla Amerika’ya vizesiz giren 38 ülke vatandaşının Irak, Suriye ve Yemen gibi bazı ülkelere seyahat etmiş olması halinde Amerika’ya girerken vize alma zorunluluğu getirilmesi yeni tedbirlerin işareti sayılıyor.

New York Barosu göçmenlik ve ticaret avukatı Cahit Akbulut, Amerika’nın Sesi’ne Amerika’ya vize alma konusunda yaşanan son gelişmeler ve alınan yeni önlemleri değerlendirdi. Akbulut, Müslüman ülke vatandaşlarının, Amerika’ya girişlerinde daha sıkı kontrol mekanizmalarının devreye gireceğini belirterek “Türkler'in Amerikan vizesi alması da zorlaşabilir” dedi.

‘Müslüman ülkelerden Amerika’ya girişler zorlaşacak’

Akbulut, “Şu andaki politik atmosfer terörizm olaylarının peşinde. Bu durum maalesef Amerika’da İslam fobisi yarattı. İslam ülkesi vatandaşları mercek altında. Şu anda Amerika’ya vize almadan giren ülke vatandaşlarına bir takım sınırlamalar getirildi. Vize almadan gelen ülke vatandaşları arasında Müslümanlar da var. Tabii vize almadan geldiği için Amerika onu bir tehdit olarak görmeye başladı. Kim Müslüman, kim değil bir Fransız vatandaşı geldi mi ayırt etmeye imkan yok. Şu andaki öneriyle İran, Irak, Suriye ve Yemen’e gidenlerin vize muafiyeti uygulanan ülke vatandaşlarının Amerika’ya girişlerinde vize alması gerekiyor. Bunun ötesinde Cumhuriyetçiler'in başkan aday adaylarının dile getirdiği İslamofobi konusu var. İslam ülkesi ülkelerin vatandaşlarının ve Müslümanlar'ın ülkeye girmelerinde daha sıkı bir eleme yapılacağını gösteriyor. California’da meydana gelen terör saldırısı da bunun tuzu biberi oldu. Buraya bir buçuk sene evvel gelen kişinin Pakistan kökenli ve Suudi Arabistan’da eğitim görmüş bir kadın olduğu ortaya çıktı. Hatta eşiyle evlenmesinin ana sebebinin belki de Amerika’ya giriş yapabilmek olduğu konusunda görüşler var. Durum böyle olunca K1 denilen nişanlı vizesinin fazla bir incelemeye girmeden Amerikan konsolosluklarının gözünden kaçabileceği ihtimali göz önüne alınarak bazı kısıtlamalar gelebilecek. Bu kısıtlamaların sadece K1 vizesi ile sınırlı kalmayacağını tahmin ediyoruz. Kısıtlamalar turistik vizelere de yansıyabilir ve hatta Green Card işlemlerini yansıyabilir. Müslüman ülkelerden gelecek olan vatandaşların birden fazla araştırmaya, çeşitli sorgulamalara tabi tutulması mümkün. Önümüzdeki günlerde Müslüman ülkelerden Amerika’ya giriş daha da zorlaşacak. Tabii ki bir Müslüman ülke olan Türkiye’den Amerika’ya girişler de zorlaşacak.”

‘Müslümanlar'a yeniden gözaltılar başlayabilir’

Böyle bir dönemin 11 Eylül saldırıları sonrasında da yaşandığını belirten Akbulut, şöyle devam etti: “İslamofobi yeniden başladı. Müslümanlar'a yeniden gözaltılar başlayabilir. Gözaltı derken polisin karakola götürmesi değil, Amerika’da yaşayan Müslümanlar'ın hayatlarının takibe alınması, gittikleri sosyal kulüplerin, ibadet merkezlerinin takip altına alınması, toplantılarının takibe alınması gibi tedbirler gelebilir. Amerika’ya giriş için geçici vizeler var, turistik vizeler var, çalışma vizeleri var onların üstüne de Green Card’ a yönelik başvurular var. Bu yüzden gelecek olan kişilerin geçmişleri araştırılıyor. İkinci veya üçüncü kategorideki Müslüman ülke vatandaşlarının geçmiş araştırmaları ne ölçüde doğru yapılabiliyor. Pakistan’daki terör olayına karışan kişinin konsolosluğa başvurusunda Amerika için verdiği adres sahte çıktı. Bu da gerekli araştırmaların doğru yapılmadığının bir göstergesi. Belki kadının geçmişinde hiç bir şey yoktu ama kontrolların arasındaki bazı boşluklarda istifade etme şansları bulunuyor. Bu yüzden Amerikan konsolosluklarına büyük görev düşüyor.’’

Amerika’ya vize alma konusunda Müslüman ülke vatandaşlarının sıkıntılar yaşayabileceğine işaret eden Akbulut, “Bundan sonra vize verirken belki ikinci hatta üçüncü bir eleme sistemi getirecekler. Amerika’ya tehdit olmayan kişileri ülkeye almak istiyorlar. Son gelişmeler sonrasında yeni tedbirler ve yeni kısıtlamalar gelebilir. Yeni çıkacak yasalarla bunların önüne geçeceklerini zannediyorum“ diye konuştu.

‘Sıkıntılı günler bizi bekliyor’

Amerika’da son dönemde yaşananların 11 Eylül sonrasını hatırlattığını vurgulayan Akbulut, yeni dönemle ilgili tahminlerini şöyle sürdürdü: “Bir bu ülkeye gelecek Müslümanlar var, bir de ülke içinde yaşayan Müslümanlar var. Bu günlerde artık Müslümanlar'ın üzerinde daha çok kontrol ve daha çok gözetim söz konusu olduğu konuşuluyor. Sıkıntılı günler bizi bekliyor. 2001 yılında 11 Eylül sonrası böyle şeyler olmuştu. Bu ülkede özgürlükleri kısıtlayıcı terörle ilgili yasalar çıkarılmıştı. Bu dönemde de bu tür yasalar çıkabilir. Seçimler var, Cumhuriyetçiler'in seçim öncesi görüşlerinde bu tür kısıtlamaları getiren vaatler var. Tabii ki bu söylemler çok tehlikeli. Türkiye, Amerika’ya göre diğer Müslüman ülkelere nazaran daha iyi bir durumda da olsa. Müslüman ülke olması sebebiyle Türklerin Amerikan vizesi alması da zorlaşabilir.”

Amerika’nın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Müslüman ülke vatandaşlarına vize verirken daha sıkı ve kontrollu olacağını belirten Akbulut, “Yeni kriterler gelecek, geçmiş soruşturmaları daha katılaşacak, araştırmalar daha da artacak. Türkiye’nin sınırları kevgire dönmüş durumda gayrı yasal yollardan giriş çıkış yapılıyor ve bunlar kayıt altında değil. Ancak pek çok Türk vatandaşı yasal olarak Irak, İran ve Suriye’ye gidiyor. Bu ülkelerle iş yapan, akrabaları bulunan çok insan var. Bu kişiler de Amerika’ya vize alamayabilir. Bu durumda olan Türk vatandaşlarına Amerikan vizesi verilmeden önce farklı bir uygulama getirilebilir. Bu kişilere yeni bir kontrol sistemi getirilebilir. Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri , ABD'den vize almak isteyenlerin gerek duyulması halinde sosyal medya hesaplarının incelendiğini açıkladılar. Vize başvurusu yapan kişilerin sosyal medya hesaplarına kadar inceleyen bir mekanizma, IŞİD teröristleriyle dolu sınır komşuları olan Türkiye’ den vereceği Amerika vizelerinde çok daha titiz çalışacaktır diye düşünüyorum” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG