Erişilebilirlik

'Türkiye'yle İsrail'in Uzlaşmaya Varamamasından Üzgünüz'


'Türkiye'yle İsrail'in Uzlaşmaya Varamamasından Üzgünüz'
'Türkiye'yle İsrail'in Uzlaşmaya Varamamasından Üzgünüz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü Birleşmiş Milletler Palmer Komisyonu tarafından hazırlanan Mavi Marmara raporunun yayınlanmasından önce Türkiye'yle İsrail'in uzlaşmaya varamamasından üzüntü duyduklarını bildirdi.

Washington'da Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Noel Clay, "İsrail ve Türkiye'nin, uyuşmazlıklarını gidermeye yardımcı olabilecek adımlar konusunda, raporun yayınlanmasından önce anlaşmaya varamamasından üzüntü duyuyoruz. Ama iki ülkenin uzun yıllara dayanan ilişkilerini geliştirmek için fırsat arayışına devam edeceklerini umuyoruz ve her iki tarafı bu amaç doğrultusunda teşvik edeceğiz," dedi.

Dün basına sızdırılan Mavi Marmara raporunda Gazze’ye uygulanan ablukanın meşru olduğu ancak dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan baskının “aşırı ve makul olmayan” bir hareket olduğu belirtiliyor.

Rapor, bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından resmen kamuoyuna açıklandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, çalışmalarından ötürü Palmer Komisyonu üyelerine ve "tam işbirliği" yaptıkları için taraflara teşekkür etti.

Mavi Marmara baskını konusunda Palmer Komisyonu'nun vardığı sonuçlara sert tepki gösteren Türkiye İsrail'le diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürürken askeri işbirliğini askıya aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile diplomatik ilişkilerin ikinci kâtip düzeyine indirileceğini açıkladı. Davutoğlu, ayrıca, askeri anlaşmaların askıya alındığını belirtti ve “Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı olan devlet olarak Türkiye'nin seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacağını” vurguladı.

Palmer Komisyonu raporunun yayınlanması Türkiye'yle İsrail'in aralarındaki anlaşmazlıkları gidermesine zaman tanımak amacıyla uzun süredir erteleniyordu. Türkiye, İsrail'in Mavi Marmara gemisinde dokuz Türk'ü öldürmesinden dolayı özür dilemesini; ailelere tazminat ödemesini ve Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırmasını istiyor, İsrail Türkiye'nin şartlarını kabul etmiyor.

XS
SM
MD
LG